Wpis z mikrobloga

#rower witam mam pytanie do was posiadam rower carrera crossfire 2 i tam jest cieńsza rawka i w związku z tym cieńsza opona oznaczenie na oponie jest takie 700x42c 28x1 5/8 moje pytanie jest następujące czy mógłbym do tak wąskiej rawki założyć szerszą oponę np: 700x42c 28x1.75 czy po napompowaniu nie wyskoczy z rantu.dziękuję z góry.pozdrawiam
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Peter179R trochę nie czaję Twoich oznaczeń - chyba najczęściej mierzy się wewnętrzną szerokość obręczy. Ja jeździłem na obręczy o wewn szerokości 19mm z oponą 42 (~1.6cala) dętkową i była gituwa. Moi starzy jeżdżą z oponami 2.25cala na obrzeżach 19 albo nawet 17mm i też działa. Nie spodziewałbym się, żeby opona miała Ci wyskoczyć.

Na marginesie bez związku: jedyna sytuacja, kiedy wyskoczyła mi opona to kiedy próbowałem zainstalować niebezdętkową oponę jako tubeless.
  • Odpowiedz
@PrzekliniakCQ: miałem 47c na obręczach 17mm i jezu jak to ciężko założyć/zdjąć nawet z 3 łyżkami. Teraz patrzę na tę tabelkę i się nie dziwię. Tak fabrycznie było, to nie moje fanaberie. Teraz założyłem tam 32c i ręką bym prawie to zdjął i założył, a z jedną łyżką jest bardzo łatwo
  • Odpowiedz