Wpis z mikrobloga

Czy reinstalacja systemu może pomóc na problem wyłączającego się MacBook'a z powodu baterii w jakikolwiek sposób? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale nie mam trochę czasu oddawać teraz komputera nigdzie i zastanawiam się, że warto próbować z reinstalacją systemu na szybko. Pacjent MBA'17 433 cykle baterii. Wszystko funkcjonowało dobrze, aż do pewnej wycieczki samolotem Maca po której zaczął świrować z baterią. Rozładowuje się bez używania i potrafi się wyłączyć mimo wskazywania jeszcze 50% dostępnych procent baterii. Niby Air, ale nie do końca jak widać. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#macbook #macos #apple
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jacao: Spróbuj zerowanie pamięci NVRAM / PRAM. Podczas uruchamiania:
⌥ + ⌘ + P + R

Zreseruj SMC:
Podłącz zasilacz > ⇧ + ⌃ + ⌥ + ❘⃝ > odczekaj 10 sec > pójść przyciski
  • Odpowiedz
  • 0
@Korda: Dzięki, spróbuje.
Próbowałem wcześniej jakiś czynności podczas uruchamiania, ale spróbuje raz jeszcze tej kombinacji. Resetowania SMC nie próbowałem.

Nie, jak jest podłączony to wszystko śmiga dobrze.
  • Odpowiedz
Nie, jak jest podłączony to wszystko śmiga dobrze.

@jacao: radziłbym pogodzić się z myślą, że trzeba będzie kupić nowy akumulator, albo zapłacić więcej serwisowi, by zrobił to za ciebie i podłączył nowy oryginalny (i lepszy). Mnie też już to czeka.
  • Odpowiedz
@jacao: tak patrzę, to ja w swoim mam 395 cykli i 39.3% pojemności baterii (i jest słabo, bo gdy naładuje do pełna, to mam 43.9% tego co miałem, gdy akumulator był nowy), a ty masz 433. Chociaż akumulator oryginalny?
  • Odpowiedz
  • 0
@Korda: Tak, bateria oryginalna od nowości. Gdzie sprawdzasz pojemność baterii?
Wiem, że może się skończyć wymianą. Już patrzyłem gdzie mogę wymienić baterie i gdzieś mi wpadło info, ze po wymianie jest reinstalacja systemu i dlatego zacząłem się zastanawiać nad samą reinstalacją przez ten zbieg okoliczności, że tak nagła przestała bateria działać poprawnie.
  • Odpowiedz