Aktywne Wpisy
LubiePieski +97
istnienie języka rozwala mi mózg
wydajemy jakieś dźwięki i inni ludzie je automatycznie rozumieją i to nie jakieś proste dźwięki tylko skomplikowane zdania i abstrakcyjne pojęcia
jak to w ogóle musiało powstać że dwóch typów się spotkało i uznali że ten dźwięk oznacza ten przedmiot??? ok ale jak zrobili gramatykę i pojęcia abstrakcyjne
cały ten świat jest absurdalny
wydajemy jakieś dźwięki i inni ludzie je automatycznie rozumieją i to nie jakieś proste dźwięki tylko skomplikowane zdania i abstrakcyjne pojęcia
jak to w ogóle musiało powstać że dwóch typów się spotkało i uznali że ten dźwięk oznacza ten przedmiot??? ok ale jak zrobili gramatykę i pojęcia abstrakcyjne
cały ten świat jest absurdalny
Uddhx +51
Była tu kiedyś taka wyśmienita akcja.
Jakiś Mirek srał na kiblu z otwartymi drzwiami od mieszkania i wstawił tu fotorelacje ze srania i okazało się, że jakiś drugi Mirek mieszka w tej samej klatówie i go wystalkował.
Za cholere tego znaleźć nie mogę. Ktoś? Coś?
#pomocy #kiciochpyta
Jakiś Mirek srał na kiblu z otwartymi drzwiami od mieszkania i wstawił tu fotorelacje ze srania i okazało się, że jakiś drugi Mirek mieszka w tej samej klatówie i go wystalkował.
Za cholere tego znaleźć nie mogę. Ktoś? Coś?
#pomocy #kiciochpyta
#spacex
W ZSRR już ponad 50 lat temu przekonali się jak kończy się montowanie 30 silników do pierwszego stopnia rakiety ale co tam, tym razem na pewno się uda!
https://pl.wikipedia.org/wiki/N1
Ja tylko wskazuję, że 30 silników to wykładniczo więcej problemów do rozwiązania niż na przykład 5, tylko większych. ¯\_(ツ)_/¯
Moze sprobuje dowodu anegdotycznego: Stalem kiedys obok dyszy takiego silnika. W Kaludze w muzeum techniki kosmicznej.
To juz jest ten "wiekszy".
Komentarz usunięty przez moderatora
Przynajmniej w przeciwieństwie do Ciebie nie wyzywam ludzi z którymi się nie zgadzam.
Odniosłem się do porównania, że Saturn V ze swoimi pięcioma F1 wielokrotnie przyczyniła się do dotarcia na księżyc a N1 nie zaliczyła ani jednego udanego startu mimo tego, że wtedy sowieci byli jeszcze na porównywalnym poziomie w zakresie technologii rakietowych.
Wiesz ze to w sumie ratuje teraz Ukraine i swiat? Ot ciekawostka. Oni pozamykali te biura projektowe w instytutach dawno temu. Uff.
Starszy facet to byl juz, ale
@Niedobry:
Zazdroszczę wrażeń, poważnie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pieriestrojka to już lata 80 i faktycznie totalny upadek programu kosmicznego (Energia, Buran). N1 to przełom lat 60 i 70 a wtedy jeszcze się "działo", weźmy chociażby całkiem udany program Wenera.
Wracając jednak do meritum -
Ale wracajac: No wlasnie ta statystyka i matematyka mowi ze lepiej "male" silniki niz duze. Na 70 malych siedem to 10 procent. A na Siedem wystarczy jeden i juz procent ciagu jest inny.
Do tego sama "wymienialnosc". Wiesz awarie i serwis. Wymieniasz 1 i jest tani.
Bo mowimy tu o lotach "komercyjnych". To co dobre bylo dla NASA okazalo sie jak sam widzisz jednak "spowalniac"