Wpis z mikrobloga

Pytanko odnośnie programu w Windows 11 - poszedłem na nowym lapku w rozdzielczość 2880x1800 co jest odpowiednikiem 1920x1200, 16:10. Problem mam tylko z jednym programem, który automatycznie uruchamia się w oknie, ale na wypełnia cały ekran. Nie ma opcji tego zmienić. Jak już jest uruchomiony i zmienię rozdzielczość ekranu to muszę program zrestartować bo albo wyjeżdża za ekran, albo zajmuje jego ułamek.

Chwilowym rozwiązaniem jest zmiana rozdzielczości kompa na 1920x1200 na czas korzystania z tego programu. W wyższej rozdzielczości wszystko działa ale jest mikro rozmiarów. Upierdliwe trochę.

1. Czy jest szansa, żeby program skalował się w rozdzielczości 2880x1800 jak dla 1920x1200?
2. Czy jest opcja na zrobienie jakiegoś możliwie bezobsługowego skrótu, który będzie zmieniał rozdzielczość podczas uruchamiania tego programu? Lub skrót klawiszowy, macro, cokolwiek.

#laptopy #windows
  • 5
  • 0
@cysiekw: To jest totalnie bez znaczenia. Bardzo niszowy i specjalistyczny soft. Na stronie producenta napisane "rekomendowana rozdzielczość 1920x1080" ale program zawsze zrobi się na full ekranu i nigdy nie zastosuje systemowego skalowania, dlatego w grę wchodzi albo automatyczna zmiana rozdzielczości po uruchomieniu programu i powrót do poprzedniej po jego wyłączeniu (tak działa z opcją "uruchom w rozdzielczości ekranu 640x480 ze zdjęcia, ale to za mała rozdzielczość" albo oszukanie programu, żeby myślał,
  • 0
Na ten moment ogarnąłem QRes, zrobiłem pliki wykonawcze, wysłałem skróty na pulpit a w nich ustawiłem skrót klawiaturowy. CTRL+ALT+D lub prawy ALT+D mam mniejszą rozdzielczość i 60 Hz, z F mam wyższą i 90 Hz, bateria na tym zyska. Całość odbywa się w sekundę.