Od kiedy zaczęło działać to psychicznie jest lepiej, ale całkowicie przestałem mieć ochotę na naukę informatyki, którą zajmuję się od ponad 5 lat. Z pracą w IT tak samo.
Zamiast tego wróciłem do hobby i zainteresowań które wcześniej porzuciłem/zeszły na dalszy plan.
Trochę mi to przeszkadza bo mam już pracę w IT i przydałoby się w tym kierunku rozwijać. Zwłaszcza że pod zarobki i stabilność jest to raczej najlepsze rozwiązanie.
@przegrywam_przez_miasto: Z ciekawości, po jakimś czasie poczułeś znaczącą różnicę? Bo ja jestem na SSRI od 2 tygodni i na razie jedyne co czuję to skutki uboczne.
@przegrywam_przez_miasto: mi sie zmieniały pomiędzy różnymi lekami i/lub ich brakiem. Nie tyle co mnie interesowało tylko bardziej co mi się chciało robić i co robiłem. zależnie jak lek zadziałał jaki to albo mi się fizycznie coś chciało robić typu ćwiczyć, biegać, na działce coś robić, albo tylko grać na kompie, albo czytałem książki, albo w ogóle nic
nie wydaje mi się, zę to lek zmienia zainteresowania bezpośrednio, może poprzez regulacje pośrednią
@przegrywam_przez_miasto: brzmi to tak jakbyś wracał na właściwe tory. Może ciśnięcie informatyki miało jakiś częściowy wpływ na twój stan? Praca pracą, ale robiąc tylko to można zwariować, dostłownie ;)
@10129 hmm no właśnie chce mi się coś robić, ale nie w kierunku infy
@huginn9 może do nauki infy napędzał mnie lęk przed przyszłością (zarobki, stabilność) I teraz jak zmniejszył się lęk i mam bardziej wyjebke na życie to mam mniej motywacji
@przegrywam_przez_miasto: Coś w tym jest, generalnie w doktrynie farmakologicznej istnieje przekonanie że SSRI wracają Ciebie do Twojego "baseline ja".
Osobiście widzę to tak że przez powrót powdwyższonych poziomów serotoniny wracamy do stanów psychicznych za dziecka/nastolatka (gdzie te poziomy były wyższe i następnie powoli spadają).
Wydaje mi się też że przy podwyższonych poziomach serotoniny jesteś w stanie "przeuczyć się" na nowo. Może to kwestia Twojego ponownego przystapienia do tematu.
Od kiedy zaczęło działać to psychicznie jest lepiej, ale całkowicie przestałem mieć ochotę na naukę informatyki, którą zajmuję się od ponad 5 lat.
Z pracą w IT tak samo.
Zamiast tego wróciłem do hobby i zainteresowań które wcześniej porzuciłem/zeszły na dalszy plan.
Trochę mi to przeszkadza bo mam już pracę w IT i przydałoby się w tym kierunku rozwijać.
Zwłaszcza że pod zarobki i stabilność jest to raczej najlepsze rozwiązanie.
#depresja #ssri #antydepresanty #psychiatria #psychologia
zależnie jak lek zadziałał jaki to albo mi się fizycznie coś chciało robić typu ćwiczyć, biegać, na działce coś robić, albo tylko grać na kompie, albo czytałem książki, albo w ogóle nic
nie wydaje mi się, zę to lek zmienia zainteresowania bezpośrednio, może poprzez regulacje pośrednią
z czasem profil zmienił się na stabilniejszy ale też działanie osłabło.
teraz jest już bardziej w tle i nie czuję akiejś dużej różnicy
@huginn9 może do nauki infy napędzał mnie lęk przed przyszłością (zarobki, stabilność)
I teraz jak zmniejszył się lęk i mam bardziej wyjebke na życie to mam mniej motywacji
Osobiście widzę to tak że przez powrót powdwyższonych poziomów serotoniny wracamy do stanów psychicznych za dziecka/nastolatka (gdzie te poziomy były wyższe i następnie powoli spadają).
Wydaje mi się też że przy podwyższonych poziomach serotoniny jesteś w stanie "przeuczyć się" na nowo. Może to kwestia Twojego ponownego przystapienia do tematu.