Wpis z mikrobloga

Mam kolege, utknal w adminowaniu linuxem, i chce go popchnac w automaty, czy wiecie co jest aktualnie na topie jezeli chodzi o entry level? #testowanieoprogramowania

framework UI na entry level

• Python Selenium 15.0% (6)
  • Java Selenium 20.0% (8)
  • Java Selenide 5.0% (2)
  • Cypress 25.0% (10)
  • Typescript Playwright 35.0% (14)

Oddanych głosów: 40

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pmpa playwright ma niski próg wejścia ale ma bardzo małe community póki co zeby pomoc rozkminić jak naprawić problem jak na niego trafi. Na pythona z selenium coraz mniej ofert jest, a średnia rynkowa za python+selenium jest nizsza niż Java+selenium
  • Odpowiedz
@Tang0: playwright małe community? no chyba nie, ficzerami i wszechstronnością zjada cypressa o selenium nie wspominając, jednym minusem to brak testow na urządzenia mobilne noi większość siedzi w js

@Pmpa
  • Odpowiedz
@bb89 porównując język do języka obecnie community selenium vs playwright to 100 do 10, pomijając nawet ile wątków jest na stacku. No i nadal nie wszystkie ficzery w playwright są dostępne na wszystkich językach programowania, jak coś widzisz w TS to na to samów Javie musisz czekać.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Tang0: ale mi chodzi o znalezienie pracy entry level, ja sluze pomoca jak gdzies sie zatnie. Sam jestem za playwrightem ale jezeli chodzi o rynek to ciagle egzotyka, co w polaczeniu z entry level job wychodzi cienko. A learning curve jest swietny przy playwrightcie
  • Odpowiedz
@Pmpa: jak rekrutuje do swoich zespołów to głównie sprawdzam czy kandydat potrafi programowac w danym języku, może warto skupić się w pierwszej kolejności na tym. Bo jeśli ogarnia programowanie to z takim juniorem da się wiele rzeczy zrobić. Najwięcej otwartych pozycji na entry jest w dużych korpo, a te bardzo często mają java/python w stacku więc jakbym miał coś wybierać to w tym kierunku.
Dodam tylko, że obecnie jest najgorszy
  • Odpowiedz
@Pmpa
To zależy ( ͡º ͜ʖ͡º)
Java + Selenium - najwięcej pracy w tym duecie jest, ale dużo tych prac to stare korpo molochy, które są nieprzyjemne i nie uczą dobrych praktyk. dużo czasu trzeba poświęcić na naukę, ale najłatwiej znajdzie pierwsza pracę, tyle, że jest spora szansa, że to nie będzie fajna praca (ale za to stosunkowo dobrze platna)

typescript + PW - przyjemny duet,
  • Odpowiedz
@Pmpa No i w przypadku PW mega gamechangerem jest bardzo rozległą, predefiniowana możliwość tworzenia pliku konfiguracyjnego per środowisko. Oszczędza to naprawdę wiele, wiele pracy i co najważniejsze - działa.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@diarrhoea: priorytetem jest znalezienie pracy, to ze playwright z UI mode oferuje najlepszy toiling to mam swiadomosc. Tylko co z tego ze szybko i przyjemnie sie chlop nauczy przeklikiwac sie przez stronki i wypelniac formularze jak nikt go z tym frameworkiem nie zatrudni bo to egzotyka
  • Odpowiedz
@Pmpa No to niestety coś obiektowego + selenium. generalnie pracę w PW z doświadczeniem w selenium dostanie się łatwo, ale w selenium, z doświadczeniem w PW już ciężko
  • Odpowiedz