Wpis z mikrobloga

• 0
To jakiś realny problem? Bo nie widziałem w Polsce flagi bandery jak długo tu żyje. czy publiczenie obnieszenie się z flaga Czechosłowacji powinno być karane?
  • Odpowiedz
To jakiś realny problem?

@mcsQ: Jesli ktos robi z ciebie smiecia w twoim wlasnym kraju to nie, masz prawo nie miec jaj jesli ci to nie przeszkadza.
  • Odpowiedz
@JPRW: była ale chyba jest martwa już mi się przypomniało że Duda zgłosił to doTK. Swoją drogą jak przeczytałem opinie rzecznika praw obywatelskich to mi ręce opadły

Przepis o zbrodniach „ukraińskich nacjonalistów” z lat 1925-1950 może negatywnie wpłynąć na relacje polsko-ukraińskie – uznał Rzecznik Praw Obywatelskich w stanowisku dla TK
  • Odpowiedz
@Hydrazant: Chciałbym zobaczyć dowodzenie w sądzie, że ukraiński nacjonalizm to totalitarny ustrój państwa. Było już kilka spraw odnośnie czerwono-czarnej symboliki w Polsce i, o ile mi wiadomo, wszystkie kończyły się umorzeniem.
  • Odpowiedz
@timeofthe: Duda zgłosił pewne fragmenty tej ustawy, która zresztą w całości była totalnym bublem prawnym. natomaist w żadnym miejscu ta ustawa nie wprowadzała zakazu "propagowania banderyzmu", w ogóle takiego terminu nigdzie nie ma.
  • Odpowiedz
@mcsQ: Nie no, drobiazg, to trochę tak jakby ktoś Ci na pluł w pysk, a ty kwiniesz głową i pójdziesz sobie dalej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Rozumiem, że według ciebie można paradować nawet ze swastyką i to będzie ok, dobrze rozumiem?
  • Odpowiedz
@JPRW: Ten artykuł nie jest do końca sprecyzowany, ale powinien się odnosić także i do banderowców, a może i w szczególności bo nie ma bardziej wrogiej nam formy nacjonalizmu. Gdyby nasz rząd i sądy były pro-polskie to zwyczajnie temperowaliby banderyzm w naszym kraju, ale że pobłażamy ukraińskim zachowaniom by nie burzyć naszej "przyjaźni" to tak jest.

Ja tam nie widzę różnicy w tym jakby ktoś chodził po ulicy z hitlerowską
  • Odpowiedz
@Hydrazant: Nie powinien, powinna istnieć możliwie daleko posunięta wolność słowa, jak w USA, gdzie możesz sobie wieszać flagę ze swastyką, z sierpem i młotem i dosłownie każdą inną (pic rel). Penalizowana powinna być nie symbolika a ewentualne pochwalanie czy wzywanie do zbrodni.
Natomiast niestety w kraju, który doświadczył Auschwitz i komunizmu to nie przejdzie, dlatego mamy śmiesznie nieprecyzyjne ustawodawstwo i cyrk w rodzaju ministra Ziobry próbującego delegalizować jakąś kanapową Komunistyczną
JPRW - @Hydrazant: Nie powinien, powinna istnieć możliwie daleko posunięta wolność sł...

źródło: jddwcev

Pobierz
  • Odpowiedz
@timeofthe: I czym się skończyło? Na 99% umorzeniem. Śledziłem te sprawy parę lat temu, rozmaite kresowo-narodowe portaliki to opisywały. Nigdy nie słyszałem o żadnym wyroku, a to byłaby głośna rzecz.
  • Odpowiedz
To jakiś realny problem?

@mcsQ: Niemcy nie latają z flagami III Rzeszy i biorą oficjalną odpowiedzialność, Włosi śmieją się z kultu Duce, Chorwaci robią co mogą byleby im ktoś nie wspominał o ustaszach, parę pomniejszych kolaboranckich państewek odcina się od tamtego epizodu historii i stawia pomniki ichniejszym niezłomnym, a japończycy robią high-techy i kręcą Hondy do odciny zamiast się podniecać Tojo. Każdy mający aspiracje do świata zachodniego się rozliczył/rozlicza z
  • Odpowiedz
Banderyzm to propagowanie wrogiego Polsce ukraińskiego nacjonalizmu. Dziękuję.

@Hydrazant: Niezbyt sensownie napisane zdanie. Rozumiem, że uważasz, że jakikolwiek symbol powiazany z ukrianskimi nacjonalistami to przestepstwo polegajace na propagowaniu tego systemu? Nieprawda - tak samo prezentowanie swastyk i symboli komunistycznych nie jest automatycznie przestepstwem.
Czy nie wiesz, że Rosjanie przez lata w Polsce na urocyzstosciach ku czci poległych z Armii Czerwonej prezentowali symbole komunistyczne i nikogo nie skazano? Ba nawet nie
  • Odpowiedz