Wpis z mikrobloga

Oglądałem teraz Anime "Isekai Nonbiri Nouka". A dlaczego o tym piszę?, ponieważ robili curry!. (). Próbowałem różnych, wzorując się na przepisach z internetu, ale #!$%@?.. w żadnym nie pisano o kminku, kolendrze, czy wyjeciu usmażonego mięsa, gotowaniu kminku w sosie z tego mięsa, potem cebula, czosnek, po niej pomidory. Kiedy wszystko już się udusi... DOPIERO WTEDY wrzucamy to mięso. Tyle curry zepsułem, wystarczyło anime obejrzeć, jpr. (,).
#jedzenie #japonia #animedyskusja #gotujzwykopem
SaintWykopek - Oglądałem teraz Anime "Isekai Nonbiri Nouka". A dlaczego o tym piszę?,...
  • 6
  • Odpowiedz
@SaintWykopek: przepisów curry jest dużo, w przypadku kurczaka to normalne żeby nie gotować go za długo, no chyba że chcemy gryźć opony :P
wieprz/wołowinka 2-3h na wolnym ogniu to dla mnie mus.
ofc wcześniej przysmażone pięknie na brązowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
btw jak uzywac kminku to tylko rzymski (cumin) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
To kumin, nie kminek.
Kolejność smażenia czy gotowania potraw zwykle jest ważna. Często smażysz na tłuszczu np. z boczku, jeśli nie chcesz boczku spalić czy przeciągać mięsa to je wyciągasz. O przysmażaniu potraw też większość kucharzy pamięta, także jak np. robisz sos boloński to do usmażonej cebuli dajesz koncentrat, warzywa, zioła suche a potem dopiero to zalewasz winem i bulionem.
Takie techniki sprawiają że wyciągnięty jest smak ze składnika, nie jest on
arinkao - To kumin, nie kminek. 
Kolejność smażenia czy gotowania potraw zwykle jest ...

źródło: 20230225_144442

Pobierz
  • Odpowiedz
@SaintWykopek: Curry ciężko zdefiniować. To tak jakby definiować potrawę "mięso w sosie" (i to nawet niekoniecznie mięso).
Zupełnie inne będą curry indyjskie, zupełnie inne tajskie, jeszcze inne japońskie, a jeszcze inne brytyjskie (choć ukradzione z Indii).
Tutaj akurat japończyk robił indyjskie i nawet nieźle mu poszło.
Czasami curry to w ogóle mieszanka kultur, jak np. w moim ulubionym Vindaloo.

Natomiast co do tego mocnego smażenia mięsa na złoto, to wyjątkowo w przypadku curry nie do końca
  • Odpowiedz