Wpis z mikrobloga

Mireczki jaki edytor polecacie do #php? Dodam, że jestem zielony i dopiero będę zaczynał przygodę z php.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Patres: Aptana Studio, oparty jest na Eclipse.

@JareQ: nawet notatnik++ podpowiada, więc to słaby argument. :D A samochód potrafi jeździć, wiesz? :D
  • Odpowiedz
@Patres:

Dodam, że jestem zielony i dopiero będę zaczynał przygodę z php.

To może serio początki rób w np. notepad++? Trochę bez sensu odpalać całe IDE do pierwszego stadium nauki, za bardzo przytłaczające to może się wydać. :) Przesiądziesz się, jak już będziesz ogarniał podstawy.
  • Odpowiedz
@rss: Pewnie tak zrobię. Na razie zależy mi tylko na prostej stronie dla siebie. Wrzucałbym tam tylko swoje materiały ze studiów itp. Dzięki :)
  • Odpowiedz
@rss: @Patres: Przytłaczające jest prędzej ciągle sięgać do nazw funkcji i argumentów, szukać w innych plikach jak ponazywało się funkcje itd.

Zdecydowanie normalne IDE pokroju NetBeans, eclipse.

Wszystie małe edytory wg. mnie odpadają chyba, że doinstalujesz miliard wtyczek.
  • Odpowiedz
@hbpitero: człowieku, on zaczyna naukę - wątpię, aby na razie rozbijał swój projekt na 4850934 plików ze złożonymi funkcjami. Do nauki będą mu potrzebne funkcje domyślnie znajdujące się w php, a te nawet notepad++ podpowiada. Zobacz jeszcze raz co napisałem:

bez sensu odpalać całe IDE do pierwszego stadium nauki, za bardzo przytłaczające to może się wydać. :) Przesiądziesz się, jak już będziesz ogarniał podstawy.
  • Odpowiedz
@rss: Tylko, że co jest złego w "odpalaniu całego IDE"? to, że włącza się 30 sekund zamiast 1sek? otwierasz netbeansa i masz po lewej drzewo projektów plików, po prawej edytor i tyle. Od razu kolorowanie składni, podpowiadanie dokuemntacji, własnych zmiennych itd (ciekawe czy notepad to ma). I jako taką pewność "startową" że wszystko ruszy zgodnie ze sztuką i nie straci pół dnia na drążenie dlaczego przy próbie przekierowania dostaje "headers
  • Odpowiedz
@rss: No właśnie, po zainstalowaniu dodatku. IDE ma to od razu, więc po co robić coś na opak. w VIM też można stworzyć IDE z drzewem projektów itd. to może jeszce lepiej polecić VIM.

a z BOMem całkowicie realny przykład, z którym sam miałem problemy, jak i klienci którzy postanowili grzebnąc w kodzie. wystarczy, że ktoś użył notatnika windows, żeby nie "odpalać całego IDE".
  • Odpowiedz
@hbpitero:

No właśnie, po zainstalowaniu dodatku. IDE ma to od razu

No tak, bo tworzenie dokumentacji na etapie uczenia się jest najważniejsze (i to zdecydowanie była najistotniejsza część mojego
  • Odpowiedz
@rss: No najlepszy edytor w którym na starcie musimy szukać jak i co doinstalować a nowe pliki są kodowane domyślnie w ANSI.

Nie podajesz żadnego argumentu przeciw IDE, tylko próbujesz bronić notepada++. Przytłaczające to żaden argument kiedy otwierasz i widzisz po prostu drzewo plików i edytor.
  • Odpowiedz
No najlepszy edytor w którym na starcie musimy szukać jak i co doinstalować

@hbpitero: na przykład? Pomijając tą dokumentację nie bardzo chyba masz się czego czepić.

przytłaczające to żaden argument kiedy otwierasz i widzisz po prostu drzewo plików i
  • Odpowiedz
@rss: To nie jest porównanie przy pierwszym kontakcie. Równie dobrze mogę wstawić foty gołego netbans i notepada na wypasie.

Dodam jeszcze, że znając życie i niejednego programistę, jak ktoś zacznie z jakimś notepadem czy pajączkiem to będzie się go trzymał rok albo dwa, jak nie lepiej,
  • Odpowiedz