Wpis z mikrobloga

@Micjur: Ładnie wali, brzmi jakby coś się stało z głowicą. Nie uruchamiaj go, bo możliwe że jeszcze bardziej uszkadzasz dysk. Obawiam się że bez specjalistycznej pracowni może być ciężkawo cokolwiek odzyskać. Było mieć RAID1 :<
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@anybetter: Asus :) i to w sumie 1,5letni

@mqmq: dysk różowego paska, może nauczy się szanować,noszenie włączonego lapka trzymając ze ekran itd.... ale danych szkoda

Modlilem się ale chyba niezbyt gorliwie..
  • Odpowiedz
@Micjur: Jest ale ten działający raczej bym spisał na straty i tak, przekładanie talerzy to ostateczność jak już nie masz kompletnie żadnej innej możliwości, a bardzo Ci zależy na danych.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
No cóż może się kiedyś tego podejmę... Do 3,5 dałoby radę? Bo jednego takie starucha gdzieś będę miał, z 2. 5 może być gorzej....
  • Odpowiedz
@Micjur: @Vetinari: A próbowałeś kiedyś przekładać talerze? Moim zdaniem to robota dla laboratorium, mówiąc szczerze prędzej zmieni wodę w wino niż bez specjalistycznego sprzętu ustawi głowicę tak, żeby trafiła na dobre ścieżki...
  • Odpowiedz
@anybetter: To jak już porywamy się na takie rocket science - może lepiej spróbować z wymianą ramienia głowic? Szczerze, ciężko mi uwierzyć że newbie rozbierze dysk na części i niczego nieodwracalnie nie spierdzieli :<
  • Odpowiedz
@mqmq: (#) wystarczy mieć zdolności manualne nabyte np przy lutowaniu czy innych czynnościach precyzyjnych i już są jakieś szanse na powodzenie.

Kiedyś rozebrałem dysk 7 gb w drobny mak i złożyłem - z ciekawości. Zginęło jedynie 400 mb po takiej operacji czyli jakieś 10%.

No ale to był dysk 3,5'' i całkiem inna, mniej delikatna technologia...
  • Odpowiedz
@mqmq: (#) najgorzej z delikatnymi głowicami i zapieczonymi śrubkami, które trzymają talerze i magnesy od sterowania głowicy...

Ale talerze? poza tym, że 'magnesiki' z danymi są inaczej, gęściej ułożone.

A jak dysk ma np parkowane głowice, to nawet bym powiedział, że o niebo prościej jest przełożyć niż w tych starych :P
  • Odpowiedz