Wpis z mikrobloga

#informatyka #komputery #ram #procesory #procesor
spoko promocja trafiła się na RAM Goodram Pamięć Ddr4 Irdm Pro Crimson White 2x8GB 3600Mhz Cl18 1,35V - teraz pytanie, czy mając ryzena 5 2600 (który obsługuje max 2933mhz) mogę wrzucić te kości do mojego PCta? taktowanie po prostu zejdzie do tych 2933? patrzę trochę "przyszłościowo" bo kiedyś też i procesor trzeba będzie zmienić
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Irdm Pro Crimson White 2x8GB 3600Mhz Cl18

@RobiS: za ile? bo jak więcej niż 180zł to średnio warto, za 260zł są szybsze 3600cl16.

czy mając ryzena 5 2600 (który obsługuje max 2933mhz) mogę wrzucić te kości do mojego PCta?

obsługuje więcej. możesz wrzucić dowolne, nie licz tylko na stabilność XMP jak będą bardzo szybkie na
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: 186zł + darmowa dostawa, na płycie mam 4 sloty na ram więc w razie czego mogę kiedyś tam dokupić kolejne 2 kości. między CL16 a CL18 odczuje faktycznie aż taką dużą różnicę? komp głównie używany do gier
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: jeszcze jest promka na CORSAIR Vengeance LPX 16GB 3200MHz CL16 za 215zł i te same kości 3600MHz CL18 za 225zl
i jeszcze Kingston FURY Renegade 16 GB 3600 MHz DDR4 CL16 w jednej kosci za 228
  • Odpowiedz
@RobiS: dokupowanie ramów nie musi działać bezproblemowo, w środku bywają kości różne i potem trzeba podkręcać ręcznie i wszystko ustawiać jak się nie polubią aby to działało w miarę szybko.

odczuje faktycznie aż taką dużą różnicę?

nie
  • Odpowiedz
@DurzyHarakter30: U mnie GoodRam działał niestabilnie, poza tym jest znany w zasadzie tylko w PL więc jest duży kłopot z porównywaniem z innymi pamięciami, tudzież testy ewentualnie nie promujące kogoś tam

A pendrive na ntfs działał mi tragicznie jeśli chodzi o szybość zapisu/odczytu
  • Odpowiedz
Możesz ręcznie ustawić nasze moduły na dowolnej częstotliwości. Z tego co pamiętam, to nie posiadamy zapisanych pomniejszych profili dla Crimson White, więc działają albo w 2400 MHz (stock) albo na profilu XMP przy pełnej synchronizacji Gear1 na 3600 MHz CL18.

Są tam kości D-Die Samsunga (WD-BCWE lub WD-BCVF), więc nawet fajnie się kręcą. Gdyby jednak okazało się, że profil XMP nie będzie w stanie wystartować, to musisz ręcznie ustawić moduły na 2933
  • Odpowiedz