Wpis z mikrobloga

Kuropatwy w świecie Rzymian
Antyczni Rzymianie bardzo cenili sobie mięso kuropatw. Kuropatwa była jednak drogim ptakiem. Wspomina o tym Marcjalis w swoich „Epigramach”, który przekazuje, że pozwolić sobie na nie mogli jedynie bogacze.
Co interesujące jednak, w Pompejach natrafiono na zachowane skorupki jajek, które poddano badaniom. Jajka znajdowały się w jednej z kamienic w uboższej dzielnicy. Jak się okazuje, w większości były to jaja kurze, jednak znajdowały się tam także jaja kuropatw. Naukowcy twierdzą, że jaja kurze były składnikiem diety Rzymian; z kolei jaja kuropatw mogą dowodzić, że hodowano je w celach zarobkowych i zostały one wykradzione z gniazd dzikich ptaków. Osoby o niższym statusie społecznym, po wyhodowaniu ptaków, mogły je sprzedawać na mięso. Jest to jednak jedynie hipoteza.
W słynnej książce kucharskiej Apicjusza „De re coquinaria” zachowało się kilka przepisów na przyrządzenie mięsa z kuropatwy. Jedno z dań zakłada przygotowanie i podanie mięsa z pieprzem, miętą, jagodami, miodem i winem.

https://imperiumromanum.pl/ciekawostka/kuropatwy-w-swiecie-rzymian/
#imperiumromanum #rzym #ciekawostki #antycznyrzym #historia #ciekawostkihistoryczne #gruparatowaniapoziomu #ancientrome #rzym #venividivici
-----------------------------------------------------------------------------
Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na portalu, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie: https://imperiumromanum.pl/dotacje/
IMPERIUMROMANUM - Kuropatwy w świecie Rzymian
Antyczni Rzymianie bardzo cenili sobie ...

źródło: c

Pobierz
  • Odpowiedz