Wpis z mikrobloga

Cześć! Mam 20 lat i przerwałem edukacje w 3 technikum jako technik-informatyk na rzecz podjęcia pracy i przeprowadzki [patologiczny dom(...)]. Przez ten czas na bieżąco ,,dla siebie'' uczyłem się materiału maturalnego z nadzieją, że w przyszłości wznowie edukację. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak najszybciej mógłbym dojść do matury w moim przypadku? Nie zależy mi zbytnio na zawodzie - chciałbym jedynie przystąpić do matury.

Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc!

#edukacja #nauka #szkola #pytanie #pytaniedoeksperta #matura #matematyka
  • 9
  • Odpowiedz
@Croitek: szkoły dla dorosłych. W każdym mieście znajdzie się pełno takich szkół. Są pewnie jeszcze jakieś eksternistyczne, korespondencyjne. Gdzieś chyba nawet widziałem taką szkołę 100% zdalną dla dorosłych, więc warto pogooglować temat. Eksternistyczne chyba są prowadzone przez OKE, które organizuje sesje egzaminacyjne z przedmiotów szkolnych, których zdanie skutkuje świadectwem ukończenia szkoły średniej. To chyba najszybsza forma ogarnięcia tematu, bo z tego co słyszałem można nawet od zera wszystko ogarnąć w
  • Odpowiedz
  • 0
@M4rcinS: @Mtsen
Dzięki wam bardzo!
Jeżeli macie jakąś większą wiedzę w temacie szkół dla doroslych, mam pare pytań:
1. Czy w takiej szkole startuje się od pierwszego roku?
2. Ile trwa w niej edukacja i czy jest jakaś możliwość jej przyśpieszenia w momencie wychodzenia poza materiał?
3. Czy znacie jakieś zdalne szkoły dla dorosłych? (o
  • Odpowiedz
@Croitek: Zależy pewnie od szkoły, ale szybko googlując widziałem na pierwszych wynikach oferty zdalnych liceów, więc raczej nie będzie trudno coś znaleźć. Sam niestety nic nie polecę, bo nigdy w takiej sytuacji nie byłem, ale widzę że jak najbardziej wykonalne jest ogarnięcie tematu i to w szybkim czasie. Jeśli uczyłeś się jeszcze na dodatek we własnym zakresie to tym bardziej.
  • Odpowiedz
@Croitek: niestety, nie odpowiem na twoje pytania, bo nie wiem. IMO najlepiej, aby się skontaktować z kilkoma takimi placówkami telefonicznie lub mailowo.
  • Odpowiedz
  • 0
@Mtsen: Oh, ominąłem przez przypadek wątek o egzaminach eksternistycznych. Wiesz o tym trochę więcej? Przykładowo jakim zakresem wiedzy trzeba dysponować lub po prostu źródło, które w dokładny sposób pomogłoby mi dowiedzieć się jak na takie coś się przygotować?
  • Odpowiedz
@Croitek: Niestety nie znam dokładnych szczegółów. Warto chyba w tym przypadku skontaktować się ze swoim OKE, pewnie wszystko wyjaśnią szczegółowo. Na stronie właściwego OKE powinny być maile i telefony kontaktowe do odpowiedniego działu. Z tego co mniej więcej wiem, nawet nie musisz zapisywać się do żadnej szkoły. jedynie zapisujesz się na egzaminy w OKE. Samo podejście do każdego egzaminu jest odpłatne, chyba około 200 zł za każdy przedmiot, więc praktycznie
  • Odpowiedz