Wpis z mikrobloga

to drogi przepis


@Nerlo_ajcats: Na allegro 1 kg hibiskusa kosztuje 47 zł. Na 25 litrów wina wystarczy napar z 0,5 kg. Możesz dołożyć 1 kg rodzynek (opcjonalnie), no i oczywiście cukier, który teraz jest na wagę złota. Ale załóżmy, że dorzucisz 6 kg po 6 zł. Czyli 25 litrów wina z hibiskusa wychodzi 24 zł + 36 zł + 5 zł (drożdże) = 65 zł. To będzie 2,60 zł za litr.
@Nerlo_ajcats: Nie będzie rozwodnione, będzie bardzo aromatyczne. W sumie to chyba najlepsze wino własnej roboty jakie piłem. I nie ma przy nim całego zamieszania z obróbką owoców. Zobacz na YT filmy o winie hibiskusowym Malinowego Nosa. Masz tam wszystko wyjaśnione krok po kroku.
@Nerlo_ajcats: ja w ubiegłą zimę nastawiałem winko z herbaty rooibos, skórek z pomarańczy i jabłek. Wyszło bardzo fajnie. Robiłem też kilka razy z hibiskusa na rózne metody, parzony, nieparzony, z rodzynkami lub bez i muszę przyznać, że to z rooibos smakuje mi dużo lepiej.
Jak chcesz to wieczorem mogę zobaczyć ile czego dawałem dokładnie.