Wpis z mikrobloga

Siemanko zegarkowe Mirki #zegarki
w nawiązaniu do tego wpisu: https://wykop.pl/wpis/70330605/zegarki-zapakowalem-dzisiaj-do-rotomatu-zsynchroni
robię dzisiaj podsumowanie
zdjęcie zrobiłem dokładnie dzisiaj o 7:15:00

wyniki:
Tudor 1926: minus 62 sekundy
Certina DS1: plus 48 sekund
Lorus jakiś: minus 121 sekund
Tissot Seastar: minus 135 sekund

Podsumowując: nie był najdokładniejszy zegarek zdecydowanie najdroższy. Jestem mocno rozczarowany, że Tissot za sporo ponad 3 kafle okazał się gorszy od kosztującego chyba 6 stówek Lorusa.
Pobierz
źródło: IMG_0776
  • 33
@mitatuyo: obiło mi się o uszy, że powermatic w Tissocie ma chyba cienką sprężynę czy coś tam innego porobione, żeby mieć tak dużą rezerwę mocy. I efektem jest duża niedokładność.
Ja mam tissota LeLocle ze "standardowym" mechanizmem i nie mam dużych odchyleń.
@mitatuyo: akurat nie ma co zakłamywać rzeczywistości. Do samego pomiaru czasu każdy kwarc będzie lepszy i dokładniejszy.

Mówienie kup sobie gshocka jest też z dupy bo to zupełnie inny zegarek niż te na których pomiar odchyłki robiłeś. I w tym wydaniu gshock też wypadnie lepiej pod każdym względem poza brandzlowaniem się przy znajomych. Żeby nie było, sam mam kilka zegarków mechanicznych ale bylbym daleki od ślepego przekonania, że górują nad kwarcami.
@fi9o: ale ja się w 100% zgadzam, każdy kwarc jest dokładniejszy. Pisałem o tym w głównym wątku. Pisząc, żeby został przy gshocku wcale sobie nie kpilem.
Automaty nosimy nie dla dokładności pomiaru, a z potrzeby sztuki, piękna. No i niektóre to tez dla lansu. Tudora zakładam kilka razy w miesiącu, kiedy mam jakiś poważniejszy biznes do zrobienia ;)
@mitatuyo: ciekawi mnie, czy gdyby je dać do regulacji, to po jakim czasie ustawienie znow się rozjedzie :) Fajny test, aż mam ochotę sprawdzić swojego orienta :)
@mitatuyo: w sumie to fajna ciekawostka dla kogos kto nie interesuje się zegarkami, czyli takiego kogoś jak ja. Nie spodziewałem się, że w takich drogich(według mnie drogich) zegarkach mogą być takie rozbieżności.
@mitatuyo mam Certine na tym samym mechanizmie co twój Tissot i jak dobrze liczę to od 3 miesięcy ją noszę/leży nie dłużej niż te 80h i spóźnia minutę do czasu z telefonu. Może te nowe powermatici są dokładniejsze, moj model mechanizmu c07611+ (jak masz przezroczysty dekiel, to możesz sprawdzić u mnie jest tam gdzie u ciebie trójkąt z 12). Dziwi mnie trochę taka rozbieżność, moze coś z tym Tissotem jest nie tak.
@mitatuyo:
mam jeszcze kilka pytań?
Co to za model rotomatu i ile kosztuje?
Za certine ile dałeś? Rozważałem ją kupić do ślubu bo miałem czarny garnitur a mój dotychczasowy automat jest złoto brązowy. Zawsze muszę go ponownie nakręcać po założeniu bo na codzień noszę inny to stwierdziłem, że kupie kwarcowy i skończyło się na Adriatice która jest prawie taka sama tyle, że z baterią.
@xqwzyts: rotomat to najtańszy Chińczyk z allegro, chyba za 329, ale kręci się raz lewo, a raz w prawo. Finalnie wszystkie nawija.
Certiny jako jedynej nie kupiłem ja, zegarek należał jeszcze do mojego taty. Kupił go ok. 10 lat temu.
@mitatuyo: dokładność też zmienia się z czasem. Miałem Seiko 5, który nowy się spieszył. Po 3 latach działał niemal idealnie. Kilka lat temu oddałem go bratu. Mówi, że teraz mu się późni i to raczej znacząco. Ale zegarek żadnego serwisu nie miał mimo, że Seiko chyba pisze o tym, że co 3 lata powinien mieć miejsce.
@mitatuyo: orientujesz się gdzie w kuj pom jest dobry serwis zegarków? albo gdzie wysłać? mam certinę właśnie ds1 12 letnią, i w sumie od początku była niedokładna, ale parę lat temu zaczęła się spieszyć ale rzędu 40! minut dziennie, totalny bezsens, w moim powiatowym niby serwis certiny jest autoryzowany, ale nigdy nie potrafili nic z tym zrobić, przyspieszenie zawsze wracało, zegarek był serwisowany 2 razy przy okazji innych rzeczy
@Kano7: głównie pracuję w domu, nie wychodzę często :) a już go gdzieś zarysowałem i mnie trochę dupa boli ;) no i przecież nie będę z Tudorem na ręce machał ciężarami na siłowni
Poza tym lubię każdy z nich tak naprawdę i cieszy mnie noszenie każdego