Aktywne Wpisy

Karacol +1318
Kiedyś byłem na dniu próbnym w Januszeksie, typ co się mną zajmował ciągle wołał na mnie młody a przedstawiłem mu się już dwa razy, zaczęło mnie to irytować więc postanowiłem na niego mówić stary.
On się oburzył i mówi, że nie mam dla niego szacunku, ja mu powodzialem, że mam taki sam jak on do mnie, coś zaczął mi gadać, że na szacunek trzeba sobie zasłużyć, to mu odpowiedziałem by się starał
On się oburzył i mówi, że nie mam dla niego szacunku, ja mu powodzialem, że mam taki sam jak on do mnie, coś zaczął mi gadać, że na szacunek trzeba sobie zasłużyć, to mu odpowiedziałem by się starał

WielkiNos +635

W czasie w którym SPY poszło do góry 45% eksperci z santandera wykręcili -30% i to za jedyne 2% opłaty za zarządzanie xD
#gielda
źródło: chrome_94Ts1GTCt1
PobierzTo moim zdaniem pokazuje główny problem PPE i PPK w Polsce. Masz pieniądze i nie możesz wybrać dowolnie w co chcesz je wrzucić tylko musisz mieć farta, że twój pracodawca wybierze dobre TFI i ludzie w tym pracujący będą mieli dwie ręce.
Farta trzeba mieć, bo np. takie NN TFI na funduszu NN (L) Spółek Dywidendowych USA wykręcili ponad
źródło: Screenshot_1
Pobierzźródło: temp_file.png7059447605782966286
Pobierz@olcayn: To jest właśnie sedno działania funduszy. Dla nich najważniejsze jest przyciągnięcie klienta, dalej wyniki nie maja większego znaczenia i tak zarobią.
https://www.youtube.com/watch?v=7uIHWGyxHqs
@olcayn: I dobrze, jakby byli na + to by jeszcze była opłata za wynik xD co za g---o xD
Eksperci też się mylą.
Ja uważam, że fundusze to rak - podają skład swojego portfela więc można go przecież samemu skopiować i kupić spółki z całego świata, nie? No właśnie... Zastanów się czemu pobierają opłaty za zarządzanie to zrozumiesz.
Temat PPE i PPK wtrąciłem tutaj dodatkowo, bo jak to zobaczyłem to przypomniałem sobie o tych dyskusjach, które tutaj widziałem.
@Asceus: w PPK tak, w PPE możesz sobie
@Kambiodolor2137: Problem jest w tym, że eksperci (zarządzający aktywnymi funduszami) w długim terminie mylą się prawie zawsze - aktywny fundusz który pokona rynek w długim terminie 10-20+ lat to rzadkość. A jeszcze z 2% opłatą jest to niewykonalne, bo musiał by regularnie pobijać rynek tak żeby pokryć opłaty.
Jak ktoś ma za dużo wolnego czasu to jest cała książka, która rozwleka tą wypowiedź - https://www.youtube.com/watch?v=l5sjxoYWmxs
Nawet Buffet powiedział: "Rather than listen to the siren songs from investment managers, investors, large and small, should instead read Jack Bogle's The Little Book of Common Sense Investing."
A w Polsce mało kto słyszał, choć właśnie niedawno pojawiło się polskie tłumaczenie (nie wiem na ile dobre), więc może się to zmieni.