Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy Czy jest sens aby nabijać białko oprócz obiadu praktycznie samymi skyrami czy lepiej to urozmaicić na inne źródła? Nie pytam o kwestie finansowe czy smakowe ale czy jest waszym zdaniem jakaś znacząca różnica między przyjmowaniem białka z różnych źródeł w porównaniu do jedzenia prawie samego nabiału.
  • 3
@Dizel_AHTUNG: walni sobie np odżywkę białkową do obiadu + jakieś 2 skyry // w lidlu masz masę rzeczy białkowych czy to puddingów czy to kaszek w biedrze masz goactiv (nie wiem czy gdzieś indziej też) takie gotowe dania z dużą ilością białka w lodówkach masz mięso które ma 20g białka w 100g a jest tam 500g jak dobrze pamiętam i one mają mało kalorii czy w dino puddingi karmelowe mullermilch proteinowe
@Dizel_AHTUNG: jest sens róznicować źródła białka bo to zmniejsza szanse wystąpienia nietolerancji pokarmowych, poza tym nabiał o ile wartościowy nie ma wszystkich potrzebnych witamin i innych mikroskładników więc tym bardziej zróżnicowana dieta jest potrzebna.
@Dizel_AHTUNG: zawsze warto mieszać, ale na poziomie amatorskim możesz to robić różnie np załóżmy że masz do zjedzenia 160g białka to możesz dostarczyć codziennie 60g z kury (pierś, udko, polędwica), 60g z nabiału (skyr, twaróg, sery), 40g z jajek. I powiedzmy co jakiś czas zamieniać kurę na wołowinę czy indyka albo zmniejszyć ilość nabiału, zwiększyć białko z jajek czy coś takiego.

A równie dobrze możesz np: dostarczać przez 3 dni po