Wpis z mikrobloga

My to mamy chyba trochę złe pojmowanie tego jak ufo może naprawdę wyglądać. Głównie filmy utwierdzily nas w przekonaniu, że ufole będą coś na kształt ludzi, przylecą na supernowoczesnych statkach i zmiotą ziemię laserami.
A w rzeczywistości oni mogą mieć kształt zupełnie inny niż ludzie. Mogą być zbudowani z substancji których nie znamy. Mogą poruszać się nie dzięki technologii ale np dzięki jakiemuś promieniowaniu, które też dla nas jest obce (wiem, fantazjuje)
No i przede wszystkim ich rozmiary moga być o wiele większe (albo mniejsze) niż zwykłe obiekty ziemskie, które udało nam się zbudować. Równie dobrze ich rozmiary mogą być rzedu układu słonecznego albo galaktyki.

Nie wszystko w kosmosie musi wyglądać jak na ziemi
#ufo
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@witajswiecie:

ale już to, że ewolucja jest zdolna dążyć do jakiegoś celu to absolutna nieprawda, przystosowuje ona jedynie organizmy do warunków środowiskowych, ale nie ma w tym żadnego determinizmu

Zgadza się. Dostosowywanie do (zmieniających się) warunków które zapewnią większą przeżywalność i możliwość rozmnożenia.
Może faktycznie lekko na wyrost napisałem, ale cel "zbudowanie cywilizacji" wymusza ewolucyjnie pewne cechy.
Chodziło mi o to, że o ile mogą istnieć organizmy różne od nas, to te które będą w stanie zbudować cywilizacje najprawdopodobniej są/będą/były zbliżone do humanoidalnej formy i oparte na związkach węgla. O ile zbudowanie norki w piachu jest dość proste to zbudowanie narzędzi potrzebnych do cywilizacji już wymusza pewną
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: Słyszałem ciekawą teorię, że kosmici mogą przysłać na Ziemię coś w rodzaju biorobotów, które byłby kształtem zbliżone do ludzi (tak jak szaraki), bo sami, będąc zupełnie inną formą życia byliby dla społeczeństwa zbyt przerażającymi
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: wielkości układu słonecznego albo galaktyki? Ty zdajesz sobie sprawę o jakich wielkościach mówisz? Jakie egzotyczne życie by nie było, to jest niemożliwe. We wszechświecie 99.9% jest pusta, gdyby istniał jakikolwiek chociaż pojedynczy organizm wielkości galaktyki, to by miał większą masę niż cała reszta wszechświata. A Ty mówisz o całej cywilizacji takich istot. xD
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: ja nic nie obliczalem, są mądrzejsi ode mnie, którzy się tym zajmują, zapraszam do opracowań naukowych. Tak czy siak, 99,99% (albo i jeszcze śmiało kolejna dziewiątkę można dodac) przestrzeni w obserwowalnym wszechświecie jest pusta. Między tylko jednym a drugim układem słonecznym gdzie jest kilka planet, są niewyobrażalne odległości, a przecież niby oba znajdują się w jednej galaktyce, która ma takich miliardy. A co mówić o odległościach między galaktykami, albo
  • Odpowiedz
dlaczego kosmici mieliby być humanoidalni? XD bez sensu

@xxxmaxxt: organizmy zdolne do tworzenia i posługiwania się skomplikowanymi narzędziami potrzebują chwytnych kończyn. Humanoidalna forma lub zbliżona do tej zależna byłaby od warunków na planecie, jednak taka forma zapewniałaby najprawdopodobniej wysokie możliwości w kwestii przystosowania się do otaczających warunków.
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: Było nawet takie opowiadanie "Droga niewybrana", autorstwa Turtledove Harryego. Opisuje starcie ziemian z obcą cywilizacją, a dokładniej z załogą jednego ich okrętu "Nieposkromiony", zdolnego do podróży międzygwiezdnych. Mimo, że potrafili oni przemieszczać się po galaktykach, posiadając hipernapęd, to cała reszta ich technologii była o jakieś 200 lat gorsza od ludzkiej. bo podczas, gdy oni skupiali się już jedynie na eksploracji kosmosu, to my ciągle ulepszaliśmy swoją technologię.

Wrzucę samą końcówkę. Całość jest na internetach.

[...]
I zaczął mówić w oyag, najpowszechniejszym języku na planecie,
  • Odpowiedz