Aktywne Wpisy
Resuscytacja +29
W ramach przypomnienia, materiał sprzed roku :D
https://wykop.pl/wpis/72632901/frajerzyzmlm-mlm-igenius-gamechangers-krystian-sit
#frajerzyzmlm
https://wykop.pl/wpis/72632901/frajerzyzmlm-mlm-igenius-gamechangers-krystian-sit
#frajerzyzmlm
Czy taki plan na zdjęciu ma sens? Serwer będzie wykorzystywany do obsługi kamer. Routery mają chyba tylko 4 wyjścia, to jeden z komputerów mogę wpiąć do switcha. Wszystkie przewody (oprócz osobnego budynku) doprowadzone będą do jednego miejsca z routerem.
#siecikomputerowe #budujzwykopem #remontujzwykopem #technologia #monitoring #programowanie
Chyba że nie powinno się wpinać tv, konsoli i komputerów do poe to wtedy dołożę jeszcze jeden switch dla nich.
Reasumując: router->2xswitch poe dla kamer (w tym jeden w osobnym budynku wraz z komputerem wpiętym do niegi) i 1xswitch dla akcesoriów domowych. Dobrze myślę?
@Sckb: bo widocznie woli kupić jeden switch do którego podepnie wszystko. Switch z POE możesz sobie ustawić porty które mają mieć zasilanie.
@stuj_bez_nug na pewno kup switche zarządzalne. Jak możesz, zastanów się czy tych wszystkich kabli nie da się sprowadzić
@ksiak: o ile to normalne 802.3af czy nowsze to nawet wyłączać nie musi, aktywuje się na tam gdzie potrzebne.
@Sckb: no da, ale jedno wyładowanie gdzieś w okolicy i minimum 2 urządzenia do
router->2xswitch zarządzany poe
jeden w domu zaraz obok routera do akcesoriów domowych i 4kamer poe(razem 11 przewodów)
drugi na kablu 70 metrów dla 5
@stuj_bez_nug: wydaje się ok. Tylko zarządzalny switch POE 11 portów będzie drogi.
Do warsztatu 8xpoe bo nie mogę znaleźć takiego który obsłuży 5 kamer i komputer jednocześnie
Do domu 4xpoe do kamer
Do akcesoriów switch 8x i temat załatwiony. Wszystko wpięte w router i w miarę tanio
Z czego musisz zawsze odjąć jedno gniazdo na uplink. Czyli realnie zostaje Ci odpowiednio 4, 7, 15, albo 9.
Kup światłowód i jakiś switch z wejściem SFP i będzie po problemie. Chociażby TL-SG1210P. Ogólnie sprzęt TP-Link Omada wydaje się bardzo fajny i rozważam zastosowanie sprzętów z tej rodziny u siebie w całym domu.