Wpis z mikrobloga

Przed chwilą policja pukała do mnie z pytaniem czy sąsiad z naprzeciwka przebywa w mieszkaniu i czy widziałem go ostatnio. Odpowiedziałem zgodnie z prawdą, że od dawna już go nie widziałem. Wtedy chcieli mój PESEL, wpisali go w swój tablet, chwilę to trwało i jeden do drugiego powiedział "czysto" i sobie poszli. Czy to normalna praktyka i co to było? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#policja #policjant #polskapolicja
  • 29
@Patryk4: Tak o PESEL podałeś? xd

Mogli to być oszuści równie dobrze.

@Wimix21: No i co oszuści mieliby zrobić z tym PESELEM? Pesel wraz z innymi danymi lata po tylu instytucjach, że to nie jest żadna wrażliwa informacja.
@derton778: a po co im ten PESEL? Podał im to co wie o sąsiedzie i tyle. Mnie kiedyś też pytali o sąsiada i jakoś nie potrzebowali żadnych danych, zanotowali sobie tylko moją odpowiedź i tyle.

Wystarczy przecież im info, że sąsiedzi z mieszkań 1,3,4,5 nie widzieli ostatnio sąsiada. Co za różnica czy to powiedział Grzesiek czy Franek czy Zosia czy ktokolwiek inny?
to znaczy, że właśnie zostałeś de facto wylegitymowany bez żadnego powodu i podstawy. Praktyka powszechna, ale niezgodna z prawem. Jakbyś miał ich nazwiska, to zażalenie na sposób przeprowadzenia czynności jest jak najbardziej zasadne.

@sphinxxx: Kolega zgłosil do RPO taką bezpodstawną kontrolę, gdzie jeszcze funkcjonariusze się nie przedstawili - odpowiedź od komendanta zgadnij jaka była ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak o PESEL podałeś? xd

@Wimix21: Co wy macie #!$%@? z tym strachem przed podawaniem PESELU? I co zrobia z ta informacja? Jak chcesz to mozesz stanac w poczekalni w przychodni do lekarza, usiasc obok recepcji i w godzine bedziesz miec kartke z 100 peselami, ktore #!$%@? ci dadza.
@Vosemite: to jest niestety smutna rzeczywistość, że takie patologie rosną przez nikogo nie ograniczane. Ludziom dalej się wydaje, że policja ma władzę absolutną, policja tego nie prostuje, bo jej to na rękę, ewentualne skargi są oddalane, ludzie w końcu przestają walczyć i tak to właśnie leci.

a po co im ten PESEL? Podał im to co wie o sąsiedzie i tyle

@11mariom: po nic, po prostu policjantom wbito do głowy,
@11mariom: PESEL na pewno wpisał do swojego urządzenia. Pewnie tam im się wyświetliły moje dane i może zdjęcie? Jeden do drugiego powiedział "czysto". Zakładam że mieli tam informacje podobne jak w aplikacji mObywatel. A gdybym nie podał to co za problem dla nich ustalić PESEL?

a teraz sobie pomyśl jaki jesteś osioł ze zwykły krawężnik tak cię rozegrał jak 4letnie dziecko. Dobrze ze nie kazali ci rzucić z balkonu oszczędności życia