Wpis z mikrobloga

Ale chatGPT jest spoko na studiach.
Często miałem tak że po prostu się blokowałem na czymś i szukałem rozwiązań w internecie godzinami.

Teraz najczęściej wystarczy, że wpisze swój kod i np. "próbuje zrobić to co tu jest nie tak?" albo "jakbyś napisał funkcję która wprowadzi takie i takie ograniczenia". I mogę coś zrozumieć dużo szybciej.

Ludzie głównie piszą o tym że to daje im jakieś podstawowe budulce do projektów itd a właśnie w moim wypadku to narzędzie które pozwala mi sie dużo szybciej uczyć. Wszystko pisze sam i jak się zablokuje to mam odpowiedz z wyjaśnieniem w minutę zamiast z 30 min szukania mojego konkretnego przypadku w google.

To samo jak potrafi wyjaśnić prosto skomplikowane zagadnienie. Tylko tu już wchodzi problem ze bardzo pewnie potrafi mówić kompletne głupoty. W przypadku programowania i tłumaczenia pojedynczych linijek kodu bardzo szybko mogę zobaczyć czy ma rację czy nie. W przypadku teorii już nie do końca.
#ai #chatgpt #studbaza #programowanie
  • 1
@Kantar: Google nauczyło się kraść ruch i pieniądze przez ukrywanie wiedzy, ta franca z tego zrobiła sobie biznes.
ChatGPT daje w kilka sekund odpowiedź, gdzie w G i innych trzeba by odpalić 100 stron i wszystkie przeszukać.
Na samą analizę zużywa się tyle energii, że potem jej brak na ostateczne działanie.
Nie wspominając o konwersji dowolnych danych na wszelkie sposoby.