Wpis z mikrobloga

@SaintWykopek

Badania ludzi wskazują jednak, że tylko bardzo częste jedzenie wątróbki w całości (kilka razy w tygodniu) może spowodować zwiększone spożycie toksycznych związków albo przedawkowanie witaminy A. Jedzenie wątróbki raz na tydzień lub w formie przetworów (pasztety) nie stanowi zagrożenia.

czyli podsumowując #!$%@? pasztet z wątróbki a tylko czasami sama
  • Odpowiedz
@Szni_tek: z tym przedawkowaniem witaminy A, to byś musiał jeść na kilogramy wątróbkę i do tego z jakiegoś zwierzęcia, które gromadzi jej naprawdę dużo, np. niedźwiedzia polarnego.
Nie mówię, że warto jeść codziennie wątróbkę drobiową, ale 2-3 razy w tygodniu po 500g raczej nikomu nie zaszkodzi.
  • Odpowiedz
@SaintWykopek: kulturowo podroby są uważane za złe i w sumie to tyle. O ile dobrze pamiętam to w starożytnym rzymie to podroby były uważane za lepsze mięso xd. Na pewno duży wpływ miała tutaj Ameryka, gdzie ich się praktycznie nie je
  • Odpowiedz