Jeżeli ktoś chce w tym sezonie uprawiać ostre chili czy to na balkonie, parapecie czy w ogródku to już teraz powinien ogarnąć sobie nasiona i lada dzień wysiewać.
Przy okazji tego tradycyjnego dorocznego postu przypominającego o starcie sezonu (a i tak jestem pewny, że znajdą się ananasy, które w maju się zorientują, że mieli w tym roku uprawiać i przegapili start :P) krótka notatka z mojej uprawy #chilizgobim
Niestety mam powtórkę z zeszłego roku ( ͡°ʖ̯͡°)
Znów COVID na samym początku roku, który powoduje, że mój sezon w sumie się jeszcze dobrze nie zaczął, a ja już mam opóźnienie.
Zamiast oglądać dziś jak wschodzą nowe rośliny to siedzę i dalej porządkuję swój bank nasion.
Całe szczęście udało mi się znaleźć siły, żeby wybrać i zamówić nasiona nowych odmian. Mam nadzieję, że dotrą szybko, a do tego czasu wysieję wybrane ze swoich nasion. A mam w czym wybierać, bo przy porządkach wyszło, że zgromadziłem nasiona około 135 różnych odmian.
Co do planów na 2023 rok to najprawdopodobniej wiosną złożę sobie oddzielny tunel, w którym będę mógł eksperymentować z krzyżowaniem i izolowaniem wybranych odmian.
@Sweet-Jesus: nie wiem czy wszystkie, ale miałem żółtego Scorpiona CARDI i wcale nie był jakoś specjalnie wymagający - zauważalnie szybszy od Peach Bhuta. Oba pyszne, gdyby ktoś się zastanawiał. ( ͡°͜ʖ͡°)
@gobi12: miras chcę właśnie sobie zamówić zestawik do wysiewu ale nic fajnego na allegro nie znalazłem. Podrzucisz jakiś fajny sklepik a może sam taki prowadzisz gdzie można się zaopatrzyć w pojemniczki do wysiewu itd?
Wysiewałem papryczki w lutym 2019 i teraz znów chcę to zrobić bo mam super warunki w tym roku :D
Potrzebuję jakieś fajne nasiona i pojemniczki itd.
@LZBNZ: Kupuj oddzielnie! Większość zestawów-gotowców jest zupełnie nie opłacalna plus one mogą długo leżeć na magazynie. Kup oddzielnie nasiona, a w markecie ogrodniczym czy na allegro ziemie i rozsadnik :)
@gobi12 Jakie odmiany łatwe w obsłudze dla początkującego? Jaka ziemie dać? Robić jakiś mix czy tylko z worka? Jak mam trochę zacieniony balkon to ujdzie czy muszą mieć duzo słońca?
Nasz specjalista od wszystkiego. Od kolei, od dziennikarstwa, od wojny, od rigczu. On widział to już dwa lata temu swoim przenikliwym plebejskim umysłem.
Jeżeli ktoś chce w tym sezonie uprawiać ostre chili czy to na balkonie, parapecie czy w ogródku to już teraz powinien ogarnąć sobie nasiona i lada dzień wysiewać.
Przy okazji tego tradycyjnego dorocznego postu przypominającego o starcie sezonu (a i tak jestem pewny, że znajdą się ananasy, które w maju się zorientują, że mieli w tym roku uprawiać i przegapili start :P) krótka notatka z mojej uprawy #chilizgobim
Niestety mam powtórkę z zeszłego roku ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Znów COVID na samym początku roku, który powoduje, że mój sezon w sumie się jeszcze dobrze nie zaczął, a ja już mam opóźnienie.
Zamiast oglądać dziś jak wschodzą nowe rośliny to siedzę i dalej porządkuję swój bank nasion.
Całe szczęście udało mi się znaleźć siły, żeby wybrać i zamówić nasiona nowych odmian. Mam nadzieję, że dotrą szybko, a do tego czasu wysieję wybrane ze swoich nasion. A mam w czym wybierać, bo przy porządkach wyszło, że zgromadziłem nasiona około 135 różnych odmian.
Co do planów na 2023 rok to najprawdopodobniej wiosną złożę sobie oddzielny tunel, w którym będę mógł eksperymentować z krzyżowaniem i izolowaniem wybranych odmian.
---
https://www.instagram.com/chili_z_gobim/
https://www.facebook.com/Chili-z-Gobim-102848334580501
---
#chili #chilihead #papryka #papryczki #hobby #zainteresowania #hobby #ostrezarcie #ostresosy #rosliny #ogrod #ogrodnictwo #domowyogrod #domowauprawa #uprawiajzwykopem #sadzonki #warzywa #uprawa
@gobi12: W maju ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niektórzy w lipcu pytają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Wysiewałem papryczki w lutym 2019 i teraz znów chcę to zrobić bo mam super warunki w tym roku :D
Potrzebuję jakieś fajne nasiona i pojemniczki itd.
Możesz też zerknąć u mnie co mam: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sOMkSBs5DrbF1AB76zIUzAiaE0mFHeNdL4yU0PeEcVY/edit?usp=sharing
Co do tego jak uprawiać to możesz wejść na moje stare filmy: chilizgobim na YT. Podstawy domowej, amatorskiej uprawy tam
@LZBNZ: Kupuj oddzielnie! Większość zestawów-gotowców jest zupełnie nie opłacalna plus one mogą długo leżeć na magazynie. Kup oddzielnie nasiona, a w markecie ogrodniczym czy na allegro ziemie i rozsadnik :)
A właśnie, jak tam sytuacja z Zing w tym roku?