Aktywne Wpisy

Erimar 0
#wykop jest martwy. Prawie brak wpisów na jednym z popularniejszych tagów #mecz. Brak treści. Czas się zwijać
#lotr #wykop20 #wladcapierscieni
"Tak oto odchodzi Denethor, syn Ectheliona, ostatni Namiestnik Gondoru"
#lotr #wykop20 #wladcapierscieni

odyn88 0
Są jeszcze smartzombie, którzy gapią się tylko w telefon nie patrząc co się dzieje, ewentaulnie ze słuchawkami na uszach, którzy niczego nie słyszą...
Ludzie. Po prostu. A skoro ludzie są popyrtani, to i pojazd który prowadzą, czy narzędzie którym się posługują - zrobią to na swój popyrtany sposób.
Jak by to miało wyglądać: wyłącznie dobrzy kierowcy i wyłącznie źli piesi? No przecież wiesz, że nie.
Idzie taki prosty #!$%@? do szczania chodnikiem nawet nie patrząc w stronę przejścia aż tu nagle „w lewo zwrot ” a ty się módl żebyś wyhamował.
Nic tak nie #!$%@? jak samochód który parkuje w miejscu gdzie ogranicza widoczność pieszymi albo wprost na przejściu dla pieszych albo w takim miejscu że chodnik ma 30 cm szerokości albo #!$%@? 90 km po osiedlowej drodze i
@husky83: Dokładnie, nic mi po "pierwszeństwie" leżąc w szpitalu z połamanymi nogami.
Poza tym jest w kodeksie drogowym przepis o "wtargnięciu" pieszego na pasy. Zawsze powinni się zatrzymać
@Karbon315: to dokładnie ten sam typ jak fanatyk nagłej zmiany kierunku i skrętu bez wrzucenia (lub z wrzuceniem już w trakcie/po) kierunkowskazu.
Tych myślę, że jest zdecydowanie więcej niż pieszych, o których mówisz.
@husky83: z tej kategorii to pozdrawiam panią, która prawie mnie przejechała, bo musiała odpisać na smsa prowadząc samochód, ha tfu
@husky83: dzisiejsza sytuacja z rana. Pada, ciemno jak w dupie, gowniarze rozmawiają z 2 metry przed przejsciem aż jeden obrót i cyk wskakuje. Pozdro. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak sarny...
@msichal: uuu, zaraz Zboral i inni tego typu eksperci się zlecą i skrytykują ten victim blaiming ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja zwykle stoję i czekam, aż się samochód zatrzyma najpierw ewidentnie spoglądając w stronę samochodów i patrząc czy się zatrzyma, czy mignie mi światłami, że mogę przejść, albo czy zwalnia. Jak samochód jest blisko przejścia to nie mam nawet w głowie #!$%@? się
Ja zwalniam jak nie widzę, ale będąc pieszym nie liczę na rozsądek kierowców
Wjebywanie się na oblodzone przejście bez patrzenia to po prostu samobójstwo.
Nigdy coś takiego się nie zdarzało przed wprowadzeniem tego #!$%@? prawa
@vauecki: uwaga, mamy na sali oświeconego Pana (specjalnie z dużej) miłosiernego, obdarzającego miłością innych xd
Ludzie są ludźmi, jak ktoś jest cwelem to będzie cwelem na rowerze, w aucie i pieszo. Co za różnica
ale w drugą stronę też można:
dwie (z miliona) najgorsze cechy kierowców w Polsce:
- są
- nie pozwalają na budowę przejść w odległości krótszej niż 100m
@koteria: ciężko rozmawia się z ludźmi co myślą że czym więcej obrażania tym bardziej merytorycznym się jest.
Spójrz logicznie, w mieście jest ograniczenie do 50, myślisz że będę w stanie swojego passata zatrzymać w miejscu bo mi zaa winkla wyskoczy ktoś nawet nie patrząc na jezdnie? Tak świat nie działa, możesz obrażać i bluzgać na kierowców ale fizyki
Nie oszukujmy się ale powinno być coś w rodzaju "im mniejsza sterowność tym większe pierwszenstwo".
W ile czasu zatrzyma sie pojazd? (nawet jadący 30 km/h) a w ile czasu pieszy?
@koteria: xD kierowca może pójść siedzieć, ale koniec końców kto jest przegranym, on, który wyjdzie po latach czy pieszy, który przywali głową w asfalt i zejdzie? Prosta sprawa, kierowcy mają uprawnienia i mają obowiązek uważać na drogach, ale to pieszy jest na przegranej pozycji przy spotkaniu z parutonową puszką i dla własnej wymiernej korzyści powinien uważać gdzie lezie. Jakoś
@Dokkblar: Zgadzam się. Niestety to nie pomoże. Przykład? Byłem taksiażem w Krakowie. Jest sobie ulica Westerplatte przy planach. Ok 200 m od przystanku i tunelu do dworca gł. znajduje się przejście dla pieszych z plant. Rosną tam sobie żywopłoty. Jedziesz wieczorem 15 km/h bo i tak wiesz, że ktoś się #!$%@?
Tylko różnica jest taka że pieszy może zatrzymać się w miejscu, 2 tonowe auto potrzebuje czasu nawet jak reakcja kierowcy jest prawidłowa.
@komakow: jeżeli ktos nie ma wystarczających umiejętności/spostrzegawczości/refleksu żeby bezpiecznie poruszać się samochodem jadac 50 to niech jedzie 40. Egzekwowanie przepisu pierwszeństwa pieszych to jedna z niewielu udanych akcji w tym kraju w zeszłym roku
@husky83: jeśli widzisz telefon w ręku pieszego i nawet słuchawki w jego uchu to widzisz też pieszego. ustąp mu pierwszeństwa, zachowaj szczególną ostrożność.
Ograniczy to wypadki na przejściach w 100%.
Tak jak z rowerem i przejechaniem przez przejście dla pieszych.
Zapewne pod tramwaje tez wbiegasz w ostatniej chwili bo masz pierwszeństwo?
Czemu w ludziach w stosunku brakuje nagle jakiegokolwiek instynktu samozachowawczego w temacie samochodu jezeli jednocześnie rozumieją ze z pociagiem trzeba uwazac bo to ty masz w spotkaniu z nim mniejsze szanse
Tak jakby kierowca całe życie spędzał w samochodzie albo cyklista na rowerze.
A większość tych ludzi pełni każda z tych roli, i np na wypad za miasto pojedzie autem, po mieście jeździ rowerem, a do żabki idzie pieszo
Nie jestem w stanie zrozumieć kierowców którzy mają z tym problem, jak jest #!$%@? widoczność, oblodzenie, czy przy przejściu żywopłot to jakoś nie mam problemu żeby zwolnić i upewnić się że kogoś