Aktywne Wpisy
jmuhha +16
Totalnie serio jakie wykształcenie trzeba mieć żeby pracować w wody polskie
Jestem lekarkom, ale trochę już z hydrologii rozumiem
#powodz
Jestem lekarkom, ale trochę już z hydrologii rozumiem
#powodz
Konkretnyknur +11
Jestem w Kanadzie i zaczyna mi się tu podobać 😃
@Kash: nie do końca rozumiem co tu opisujesz. Jak nadplacasz 5k i skracasz okres to odpadają ci ostatnie raty kapitałowe w kwocie sumarycznej 5k, jeśli przykładowo w uproszczeniu masz 5 ostatnich rat kapitałowych po 1000 zł to nadplacajac 5k skrocisz sobie kredyt o 5 miesięcy a nie 20 lat
https://finanse.uokik.gov.pl/kalkulator-zmiany-oprocentowania/
Przy czym wyliczenia nie zawierają kwot ubezpieczeń + opcja nadplaty pokazuje zaoszczędzoną kwotę spłacając dalej same raty.
Ogólnie to jeden pies czy skrocicie okres kredytowania i jednocześnie zostawicie ratę taka jaka była i jednocześnie zwiekszy się kwoaę kapitału w każdej racie, czy zrobicie nadplate, zmniejszy się rata ale różnice między stara rata a nowa będziecie co miesiąc wpłacać jako nadpłatę. Bezpieczniejsza jest opcja numer 2. Gdyby się
@Daszekk: Co do zasady nie, jednakże pewnie większość kredytów hipotecznych nie jest użyta do generowania zysku. Musiałbyś mieć regularne podwyżki żeby w ogóle można było to rozpatrywać w ten sposób. Jeśli twoja wypłata jest stała, albo rośnie nieznacznie przy tak wysokiej inflacji to mimo wszystko lepiej zdjąć sobie ciężar rosnącej raty z barków.
@kashkash18: To wynika z zapisów umowy czy jakiegoś prawa bankowego?
@Daszekk: No to jak najbardziej bo wprost przełoży się to na większy dochód rozporządzany i można to traktować jako formę inwestycji. Nawet sporo sensowniejszej niż nadpłata.
Ale przypadek prostego mieszkania czy nowego domu w którym nie bardzo jest co poprawić żeby obciąc koszta (chyba, że inwestycja w PV no ale to też do skrupulatnego przeliczenia)
Jeszcze ok. 1.5 roku temu przepisy były takie, że możesz bezkosztowo nadpłacać kredyt po 3 latach. Przed upływem 3 lat - zależy od banku, część miała prowizję, część nie. Myślę że przepisy się nie zmieniły, ale w teorii mogły.
Jak nadpłacisz masz dwie opcje - albo zmniejsza się rata, albo zmniejsza okres kredytowania.
Nadpłata zmniejsza pozostały kapitał do spłaty,
Ja też zazdraszczam.
Jaki bank?
Gdybym chciał jednak skrócić okres kredytowania to potrzebny jest aneks do umowy a to już jest dodatkowa prowizja.
Jak dla mnie to jest bez sensu - co miesiąc place stała kwotę x
https://finanse.uokik.gov.pl/kalkulator-zmiany-oprocentowania/ (Pamiętać tylko należy ze nie uwzględnia ewentualnych opłat i prowizji banku od wcześniejszych spłat itp)
P.S. Z tego co się orientuję, to też samo nadpłacanie jest darmowe, ale tylko w opcji obniżenia raty kredytu, co zwykle wychodzi gorzej niż skrócenie okresu kredytowania.
@jan-palony: co? Sprawdź jeszcze raz. Na YouTube jest nawet film z gościem który zrobił obliczenia i nadpłacanie z obniżeniem raty kredytu wychodzi lepiej niż skracanie okresu kredytowania. Bo możesz ciagle wpłacać ta sama kwotę a dzięki