Wpis z mikrobloga

@KosmicznyNalesnik: Rafinerie w Niemczech są bliżej Zachodniej Polski niż rafinerie Orlenu. Do Wrocławia, Szczecina czy Zielonej Góry transport byłby tańszy z Niemiec niż z rafinerii Gdańskiej czy Płockiej.
Poza tym według wykopków marża jest ogromna, więc i tak by się opłacało.

Afera Orlenu to w 90% wymysł płatnych trolli, z resztą ta strona jest prowadzona przez posłankę KO.
Na czym polega afera Orlenu:
- Pisanie, że marża rafineryjna to zysk, gdzie jest to bzdura,
  • Odpowiedz
Rafinerie w Niemczech są bliżej Zachodniej Polski niż rafinerie Orlenu. Do Wrocławia, Szczecina czy Zielonej Góry transport byłby tańszy z Niemiec niż z rafinerii Gdańskiej czy Płockiej.

Masz może info jak wyglądają przepisy prawa dotyczące handu paliwem i transportem go przez granice? Bo dziwne jest to że jeśli jest tak jak mówisz to czemu tak mało paliwa jest transportowane do polski z innych krajów? Nawet przed aferami z orlenem było to paręnaście procent

Pisanie,
  • Odpowiedz
Masz może info jak wyglądają przepisy prawa dotyczące handu paliwem i transportem go przez granice?

Nie ma ograniczeń, bo jesteśmy w Unii i tak samo jak w większości dziedzin jest otwarty rynek. Jedynym problemem mogłoby być rozliczanie akcyzy i podatków, tylko że dla dużych firm to raczej nie jest realny problem.
Dlaczego nie sprowadzamy paliw z innych krajów? Pewnie dlatego, że tam są wyższe marże :)

Po czym magicznie 31.12 koszta maleją
  • Odpowiedz
@lagi_mozgu: wiem, chciałem tylko odnieść się do jakiejś strony z taką informacją, ale i tak do tych gamonii to nie trafi, bo to zwykłe trolle propagandowe.

@KosmicznyNalesnik: Podaj mi jak możesz jakieś szczegóły kontraktów Orlenu na zakup paliw w okresie obowiązywania obniżonego vatu.
Czy może nie jesteś w stanie i wg twojej logiki Orlen z codziennym kursem giełdowym paliw zakupuje określoną ilość paliwa wg dobowego zapotrzebowania dla kraju.
  • Odpowiedz
dlatego firmy sprowadzały paliwo za granicy i sprzedawały ze stratą. Ok ma to sens.

To był sarkazm...
Oczywiście istnieje możliwość, że koncerny w całej Europie doją kierowców bo się dogadały na wysokie marżę, jednak byłoby to dość trudne i raczej łatwe do wykrycia przez Unijne instytucje.

Ceny benzyny spadają cały czas. Dziwnym trafem kiedy we wrześniu ropa kosztowała 93 usd to cena benzyny była niższa niż w grudniu kiedy ropa kosztowała 80 usd
  • Odpowiedz