Wpis z mikrobloga

Właśnie chciałem zainstalować sobie Flash Player, gdy na stronie Adobe pojawiła się informacja:

UWAGA: Program Adobe Flash Player 11.2 będzie ostatnią nową wersją obsługującą platformę Linux. Firma Adobe będzie nadal wprowadzać poprawki dotyczące zabezpieczeń do programu Flash Player 11.2 dla systemu Linux.
W takim razie jak użytkownicy #linux dadzą sobię radę w przyszłości? Czy zamienniki typu #lightspark , #swfdec i #gnash są pełnoprawną alternatywą bez jakichkolwiek braków?

Poza tym dziękuję @Solitary_Man i @jankotron za polecenie #xubuntu . Niedawno zainstalowałem i jak narazie jestem zadowolony :).
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@void1984: @anonim1133: Niby HTML5 powoli zastępuje w wielu miejscach Flash, ale zupełnie go nie wyprze. Więć nie mogę myśleć w ten sposób i jednak potrzeba jakiegoś "Flash Plyera" istnieje. Flash to nie tylko odtwarzanie wideo w sieci, ale przecież wiele innych elementów. Póki co instaluje Lightsparka i jak będzie miał jakieś braki to zainstaluję ostatniego Flash Playera.
  • Odpowiedz
ale zupełnie go nie wyprze

@Szkarpet: Mylisz się, kwestia czasu tlyko. Pamiętaj, że HTML 5 to wciąż nie ukończony standard.

Instaluj flashplaera ostatniego bo działa i przez długi czas będzie jeszcze działał :)
  • Odpowiedz
@anonim1133: Na pewno będzie działać jeszcze długo, ale jestem ciekawskim laikiem wśród linuksów i chcę sprawdzić tego Lightsparka ;).

Może i się mylę, że HTML5 nie wyprze w zupełności Flasha, ale do takiego zupełnego wyparcia potrzeba dużo czasu. Jakoś nie jestem w stanie w chwili obecnej wyobrazić sobie, że każda dotychczasowa gra flash, strona oparta wyłącznie na flash itd. chęcią i siłą autorów zostanie przerobiona na inny standard. Nawet jeśli
  • Odpowiedz
@Szkarpet: Ja kiedyś próbowałem zainstalować otwartą wersję flasha, ale... to się do niczego nie nadawało :( Nic nie działało, a jak już coś zaczynało działać to i tak się wysypywało...

Wcale nie trzeba tak dużo czasu, HTML5 już teraz nas otacza, coraz go więcej. Dla programistów to nowość, ciekawostka, wyzwanie. A dla klientów to wszystko jedno - byle by działało.

Tam przerobiona... stare gry zostaną porzucone(choć swego czasu widziałem gdzieś
  • Odpowiedz
@Szkarpet: W chrome masz pepper flash, który także możesz używać w innych przeglądarkach pochodnych od chromium.

Poza tym, obecna wtyczka od adobe działała znośnie.
  • Odpowiedz
@anonim1133: Zgadzam się z Tobą co do coraz szerszego wyparcia Flash. W ogóle nie zaprzeczam, że jest duża szansa na większą dominację HTML5. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że nawet jeśli Flash pozostanie sczątkowo, to dowolny "Flash Player" będzie jeszcze potrzebny dla kogoś takiego jak ja: lubię widzieć i korzystać z nawet takich rzeczy, które przydadzą się raz na jakiś czas. Przykładem może być Silverlight. Zdarza się, że
  • Odpowiedz
@Szkarpet: W sumie jest w tym co mówisz coś. Mnie odstrasza w Silverlighcie to, że to microsoftowe. Nie chcę się przyczynić do ewentualnej popularności - niech ginie. Już flash nam wystarczy :)
  • Odpowiedz