Właśnie chciałem zainstalować sobie Flash Player, gdy na stronie Adobe pojawiła się informacja:
UWAGA: Program Adobe Flash Player 11.2 będzie ostatnią nową wersją obsługującą platformę Linux. Firma Adobe będzie nadal wprowadzać poprawki dotyczące zabezpieczeń do programu Flash Player 11.2 dla systemu Linux. W takim razie jak użytkownicy #linux dadzą sobię radę w przyszłości? Czy zamienniki typu #lightspark , #swfdec i #gnash są pełnoprawną alternatywą bez jakichkolwiek braków?
Poza tym dziękuję @Solitary_Man i @jankotron za polecenie #xubuntu . Niedawno zainstalowałem i jak narazie jestem zadowolony :).
@hops: A nie są to tylko poprawki zabezpieczeń, o których mowa? ;] Bo ja też osttatnio miałem akutalizację flasha u siebie, mimo tego, że rozwój wstrzymany ;)
@hops: Aktualizowany jest, bo wychodzą aktualizacje na dany system, Chrome tylko pośredniczy w aktualizacjach. Nie będzie aktualizacji, nie będzie w czym pośredniczyć. Tak więc powodzenia linuksiarze :D
@void1984: @anonim1133: Niby HTML5 powoli zastępuje w wielu miejscach Flash, ale zupełnie go nie wyprze. Więć nie mogę myśleć w ten sposób i jednak potrzeba jakiegoś "Flash Plyera" istnieje. Flash to nie tylko odtwarzanie wideo w sieci, ale przecież wiele innych elementów. Póki co instaluje Lightsparka i jak będzie miał jakieś braki to zainstaluję ostatniego Flash Playera.
@anonim1133: Na pewno będzie działać jeszcze długo, ale jestem ciekawskim laikiem wśród linuksów i chcę sprawdzić tego Lightsparka ;).
Może i się mylę, że HTML5 nie wyprze w zupełności Flasha, ale do takiego zupełnego wyparcia potrzeba dużo czasu. Jakoś nie jestem w stanie w chwili obecnej wyobrazić sobie, że każda dotychczasowa gra flash, strona oparta wyłącznie na flash itd. chęcią i siłą autorów zostanie przerobiona na inny standard. Nawet jeśli
@Szkarpet: Ja kiedyś próbowałem zainstalować otwartą wersję flasha, ale... to się do niczego nie nadawało :( Nic nie działało, a jak już coś zaczynało działać to i tak się wysypywało...
Wcale nie trzeba tak dużo czasu, HTML5 już teraz nas otacza, coraz go więcej. Dla programistów to nowość, ciekawostka, wyzwanie. A dla klientów to wszystko jedno - byle by działało.
Tam przerobiona... stare gry zostaną porzucone(choć swego czasu widziałem gdzieś
@anonim1133: Zgadzam się z Tobą co do coraz szerszego wyparcia Flash. W ogóle nie zaprzeczam, że jest duża szansa na większą dominację HTML5. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że nawet jeśli Flash pozostanie sczątkowo, to dowolny "Flash Player" będzie jeszcze potrzebny dla kogoś takiego jak ja: lubię widzieć i korzystać z nawet takich rzeczy, które przydadzą się raz na jakiś czas. Przykładem może być Silverlight. Zdarza się, że
@Szkarpet: W sumie jest w tym co mówisz coś. Mnie odstrasza w Silverlighcie to, że to microsoftowe. Nie chcę się przyczynić do ewentualnej popularności - niech ginie. Już flash nam wystarczy :)
UWAGA: Program Adobe Flash Player 11.2 będzie ostatnią nową wersją obsługującą platformę Linux. Firma Adobe będzie nadal wprowadzać poprawki dotyczące zabezpieczeń do programu Flash Player 11.2 dla systemu Linux.W takim razie jak użytkownicy #linux dadzą sobię radę w przyszłości? Czy zamienniki typu #lightspark , #swfdec i #gnash są pełnoprawną alternatywą bez jakichkolwiek braków?
Poza tym dziękuję @Solitary_Man i @jankotron za polecenie #xubuntu . Niedawno zainstalowałem i jak narazie jestem zadowolony :).
@Szkarpet: HTML5 panie kolego.
źródło: comment_UvTYOq169LNEDZjXBxLuXDHCw6u6c6fC.jpg
PobierzA reszta się nie liczy.
@Szkarpet: Mylisz się, kwestia czasu tlyko. Pamiętaj, że HTML 5 to wciąż nie ukończony standard.
Instaluj flashplaera ostatniego bo działa i przez długi czas będzie jeszcze działał :)
Może i się mylę, że HTML5 nie wyprze w zupełności Flasha, ale do takiego zupełnego wyparcia potrzeba dużo czasu. Jakoś nie jestem w stanie w chwili obecnej wyobrazić sobie, że każda dotychczasowa gra flash, strona oparta wyłącznie na flash itd. chęcią i siłą autorów zostanie przerobiona na inny standard. Nawet jeśli
Wcale nie trzeba tak dużo czasu, HTML5 już teraz nas otacza, coraz go więcej. Dla programistów to nowość, ciekawostka, wyzwanie. A dla klientów to wszystko jedno - byle by działało.
Tam przerobiona... stare gry zostaną porzucone(choć swego czasu widziałem gdzieś
Poza tym, obecna wtyczka od adobe działała znośnie.
Hehe ;-) Tak apropo.
A do tego jest masa konwerterów, nawet adobe wydało konwerter flasha do html, z tego co widziałem - na wykopie o tym jest.
Komentarz usunięty przez autora