Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #prawo

Pytanie za milion monet, wynajmuje od 5 lat(umowa na 10) mieszkanie. W między czasie były podwyżki comiesięcznych oplat za wynajem podparte aneksami co jest zrozumiałe.
Dzisiaj mi dzwonią ze chcą aneksem kaucję mi podnieść z 3k na 5k, jest to w ogóle zgodne z prawem?
  • 19
@mlody025: tak jak mówisz, w okresie trwania umowy, jej warunki w tym wysokość czynszu czy kaucji zasadniczo nie mogą być zmienione, choć to też zależy od tego czy to najem okazjonalny czy nie. 3 msc termin wypowiedzenia jest tutaj nieważny, bo terminy i powody wypowiedzenia określa ustawa o ochronie praw lokatorów.
@rockip: tak, po to zawiera się umowę na dany okres by obie strony miały pewność warunków w czasie umowy,
@rockip +1

Bo też nie rozumiem.

To ze sie nie zgodzę i za 3msc bede się wyprowadzał to nie bardzo sytuacja win-win.
Nie miałem czasu się zapoznać jeszcze z prawem ale wydawało mi się że z tematem kaucji jeszcze przez 5 lat nie ma prawa przyjść i mam prawo się nie zgodzić ale nie pod groźbą zerwania umowy.
@mlody025: jeśli już ktoś miałby się szarpać w sądzie to właściciel a nie ty, nie widziałem twojej umowy ale zakładam że tak jak 90% umów najmu ma zapisy niezgodne z ustawą o ochronie praw lokatorów i niekorzystne dla najemcy. To już pytanie do ciebie czy chcesz się zgadzać na wszystko i mieć spokój czy korzystać ze swoich praw jako najemca. Jeśli masz dobre warunki najmu to ja bym podwyżkę samej kaucji
@czlowiek_klapek to wolnostojące bliźniaki, nie ma tu spółdzielni, wszystkie umowy mediów na Ciebie. Na dzień dobry bo trochę po znajomości wynajm był 1000zl i obiecanka ze ni grama więcej bez podwyżek bo swoi ludzie. Po 2 latach 1250 a od 1 grudnia tego roku zrobiło się już 1850 i te tematy przebolewalem bo wygodnie no i nie zdechle blokowiska ale z kaucja to krok za daleko.
@mlody025: kaucja jest formą zabezpieczenia dla wynajmującego. Jest ona do zwrotu po zakończeniu umowy. Należy przy zdawaniu mieszkania sporządzić protokół zdawczo odbiorczy. Jak oddasz nieruchomość w stanie w stanie pierwotnym i właściciel potwierdzi z tobą ten stan to kaucja wraca do ciebie.
@sedno_ No tak i ja po 5 latach zdaję sobie sprawę że 1zl z niej nie dostane. Normalnym jest ze ściany nie są tak czyste jak zaraz po oddaniu w nasze ręce czy panele podłogowe jakies minimalne ślady użytkowania posiadają wynikające z normalnego użytkowania
@mlody025: powinieneś dostać zwrot w takim wymiarze jakim zdajesz mieszkanie. Jeśli czujesz, że przy zdawaniu będzie wymagało naprawy to jest to nieuniknione i czy teraz zwiększysz kaucję czy po zdaniu lokalu pokryjesz koszty przywrócenia do stanu pierwotnego nie ma znaczenia wg. mnie. Ale zawsze lepiej mieć kasę w kieszeni. Może zapytaj się wynajmującego dlaczego chcę zwiększyć kaucję. Negocjuj.
@sedno_ a to już wiem bo tych naszych domów jest z 15 No i motyw przewodni jest taki że 3k po latach juz mu nie wystarczy na ewentualne odnowienie ale to nie ja wymyśliłem 3k i umowy grane na 10 lat
@sedno_ na naszym osiedlu rotacja jest mała ale wiem że ostatnio jedni poszli a inni w ich miejsce juz płacili 5k przy podpisywaniu umowy. Nas pozostałych chce wyrównać do kwoty 5k
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mlody025:

Normalnym jest ze ściany nie są tak czyste jak zaraz po oddaniu w nasze ręce czy panele podłogowe jakies minimalne ślady użytkowania posiadają wynikające z normalnego użytkowania

Za takie rzeczy nie można potrącać z kaucji.