Wpis z mikrobloga

Znajomi parę dni przed nowym rokiem chcieli sobie wyrobić nowe paszporty. Przyszli do urzędu około godziny 12 i zostali odprawieni z kwitkiem.

@WR9100: Urodzili się wczoraj? xD
  • Odpowiedz
@WR9100:

Wniosek o wydanie dokumentu paszportowego można złożyć w dowolnym punkcie paszportowym w kraju, a za granicą u konsula, bez względu na miejsce zameldowania.

Też ostatnio robiłem, praktycznie od ręki. Pozdro z prowincji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WR9100: @s---k: Nie da się, bo przy wyrabianiu paszportu pobierają odcisk palca też. Jak ja chciałem wyrobić to musiałem rezerwować on-line termin z 2 albo 3 miesiące w przód. Oczywiście w samym urzędzie było pusto i 3/4 stanowisk od wyrabiania paszportów było puste więc oni chyba sami blokują sobie te kolejki.
  • Odpowiedz
@lentilek: a co jak miałem już pobrany taki odcisk palca? Bo mam biometryczny paszport już od 2013 roku. Będzie pobierany jeszcze raz?

Pytam z ciekawości bo w przyszłym roku będę robił nowy paszport.
  • Odpowiedz
@WR9100: znajomi chyba spali pod lodem ostatnie lata. Taka sytuacja jest we wszystkich województwach od roku. Ja musiałem jechać do innego województwa gdzie terminy były krótsze, bo. W moim województwie czas oczekiwania na paszport jak i samo umówienie się do urzędu to były miesiące.
  • Odpowiedz
@FuriousViking znacznie dłużej niż od roku, ja, żeby wyrobić paszport na początku 2021 jeździłem do Wałbrzycha. Co zabawne, żeby złożyć wniosek wszedłem z marszu bez kolejki, ale miesiąc później na odbiór już trzeba było się umawiać
  • Odpowiedz
@WR9100: Z takich ciekawostek to można skrócić czas oczekiwania na paszport, jak się powie w jakim celu trzeba go na szybko. Ja potrzebowałem żeby zawieźć pomoc do UA, w tydzień był gotowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
co tak nagle zrobił się problem z tymi paszportami?

@s---k: spałeś w szafie przez ostatnie kilka lat? We Wrocławiu to tak wygląda od dawna
  • Odpowiedz
@Iudex: jeżeli przyjmujemy taką sytuację za coś normalnego i niezmienialnego, to chyba musimy się mocno zastanowić jako społeczeństwo.
@FuriousViking: myślałem, że po prawie roku biurokratyczny szok wywołany wojną jakoś się uspokoi a wygląda na to, że jest odwrotnie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@WR9100: wizyta w urzędzie w celu złożenia wniosku o paszport trwa jakieś max 15 minut. W tej kolejce to tylko totalne przygłupy stoją.
Zaklepujesz sobie na stronie o 19 termin na dwa tygodnie do przodu i żadne kolejki Cię nie obchodzą.
  • Odpowiedz
jeżeli przyjmujemy taką sytuację za coś normalnego i niezmienialnego, to chyba musimy się mocno zastanowić jako społeczeństwo.

@WR9100: No, ale wiemy dobrze że nic się nie zmieniło.
  • Odpowiedz
@Viking-: no zależy od województwa pewnie. W moim województwie problemy się zaczęły wraz z napływem migrantów wojennych z Ukrainy. Wcześniej trzebabyło czekać od 3 do 6 tygodni na paszport, obecnie jest to czas oczekiwania na termin do urzędu by złożyć sam wniosek... powoduje to, że lepiej kest jechać 200 km do stolicy drugiego województwa i przyspieszyć procedurę.
  • Odpowiedz