Wpis z mikrobloga

#usa
#kanada
#emigracja
#programista
Witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad emigracją do USA/ Kanady. Aktualnie pracuje jako programista mid w Kotlinie/Javie na B2B. Mam dyplom mgr z Computer Science. Aktualnie mam taki plan, aby spróbować znaleźć pracę w jednej z firm z USA/Kanady i później przeprowadzić się tam. Pytanie, czy znacie portale, które mają oferty z tych krajów? Angielski mam na poziomie B1/B2, od jakiegoś czasu uczęszczam na zajęcia z nejtiwem.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wesolek1996: b1/b2 to bardzo słabo, nadrabiaj to jak najszybciej

Słaby moment sobie wybrałeś bo jest hiring freeze w big tech. Ale ja gym obserwował i jak tylko freeze sie skończy to uderzaj bezpośrednio do dużych firm (Amazon, Google, Microsoft czy co tam sobie wymarzysz)
  • Odpowiedz
@wesolek1996: w sumie nie - ja się nauczyłem za dzieciaka grając w gry komputerowe (rpg, finał fantasy VII) jak jeszcze ich nie tłumaczyli :D

Może to jest metoda? Graj w gry, słuchaj podcastów (polecam Np. Planet Money od NPR bo maja tam radiowa dykcje). Aczkolwiek z b1 możesz mieć jeszcze problem ze zrozumieniem ale może już coś tam ogarniesz

Może wiadomości? Na YouTube możesz sobie puścić Global National News z
  • Odpowiedz
@yhbgrobdoivbvwamsv: tak, na b2b pracowałbym z pl i zobaczyłbym jak mi się pracuje, jakbym miał pewny grunt w zatrudnieniu to wtedy mogę nawet sam zasponsorować zieloną kartę, to jest tylko po to aby nie jechać tam na krzywy ryj i nie szukać na szybko pracy
  • Odpowiedz
@wesolek1996: w kwestii nauki języka to jak lubisz seriale lub filmy to oglądaj po angielsku, czegos nie rozumiesz to stopujesz, wklepujesz slowko w tłumacz i w taki oto sposób się uczysz. Ludzie tez słuchają radia po angielsku, nauczysz się wymowy i popularnych codziennych zwrotów, pozdrawiam z USA i powodzenia.
  • Odpowiedz
@wesolek1996:

jakbym miał pewny grunt w zatrudnieniu to wtedy mogę nawet sam zasponsorować zieloną kartę

Wiza inwestorska w USA wymaga zainwestowania w Amerykański biznes 5 mln $ (słownie: 5 milionów amerykańskich dolarów) oraz stworzenia przynajmniej 10-20 miejsc pracy

Wiec myśle ze może się to nie udać :D No chyba ze masz taki kapitał ale wtedy to zakładam ze się radzi prawników a nie wykopu :P
  • Odpowiedz