Czy jest tu ktoś kto nie mógł się przekonać do ebooków, tylko papierowa książka, a później zmienił zdanie? Tak patrzę że można za 40zł/ mies.czytać praktycznie wszysyko czego się zapragnie, ale jakoś tak nie wiem czy można to porównać z fizyczną książką? Zastanawiam się nad pocketbook touch lux 5
@hyatt: ja mam taką (może trochę dziwną) zasadę, że książki krótkie (tak do ok. 300-400 str.) wolę czytać na czytniku, natomiast grubsze w formie papierowej. Po prostu nie chcę sobie taką drobnicą zajmować miejsca na półkach, natomiast w grubych książkach jest o wiele łatwiej przejść do wcześniejszych rozdziałów, niż na czytniku.
Jednak z obu tych opcji wolę książkę papierową z jednego względu - o wiele lepiej zapamiętuję treść i utrzymuję
@moll: to dla mojej mamy która dosłownie pochłania książki , odkąd nie pracuje przeczytała całą moją pokaźną biblioteczkę, potrafi zrobić książkę w 3 dni więc takie ebooki to bardzo ekonomiczne rozwiązanie sie wydaje
@hyatt: do pochłaniania hurtowego to jest super sprawa. I jeśli mama zacznie mieć problemy ze wzrokiem na czytniku może sobie czcionkę powiększyć do komfortowego poziomu
@hyatt: Korzystam z czytników Kindle od ok. 12 lat i w tym czasie może 150 papierowych książek kupiłem. Bardzo szybko przekonałem się do e-booków chwaląc sobie komfort czytania.
@Kryspin013: @hyatt: nie wiem o jakich problemach mowa prócz braku łatwego dostępu do Legimi czy empik go. Chyba gorszego problemu niż padające ekrany w pocketbook to nie ma. Ale owszem, gdyby nie ta awaryjnosc to wolałbym pocketbook
@Kryspin013: trochę nie o to mi chodziło, w książce papierowej jakoś łatwiej wraca mi się do poprzednich rozdziałów, może jestem trochę staroświecki i analogowy, ale nie muszę niczego wpisywać, bo mniej więcej pamiętam, gdzie co było, mogę najpierw skoczyć do spisu treści, żeby potem szybko przewertować kolejne strony, mogę wracać w te i z powrotem do grafik i map, zaznaczyć strony zakładkami itp., zwłaszcza że ja czytam głównie opasłe tomiszcza
@hyatt: Jestem nieco starszy, prawie lvl 60. W Polsce Miałem własną biblioteczkę rzędu ponad 1000 pozycji, jadąc do Irlandii siłą rzeczy zredukowałem do rzędu 100. Czytam na czytniku od 10 lat i tylko w pozycjach technicznych, podręcznikowych (ryciny, kartkowanie) i albumowych wolę papierowe (kolor, zdjęcia).
@Kryspin013: trochę nie o to mi chodziło, w książce papierowej jakoś łatwiej wraca mi się do poprzednich rozdziałów, może jestem trochę staroświecki i analogowy, ale nie muszę niczego wpisywać, bo mniej więcej pamiętam, gdzie co było, mogę najpierw skoczyć do spisu treści, żeby potem szybko przewertować kolejne strony, mogę wracać w te i z powrotem do grafik i map, zaznaczyć strony zakładkami itp., zwłaszcza że ja czytam głównie opasłe tomiszcza
@hyatt: Co do Kindle vs. Pocketbook to miałem Pocketbooka Aqua 2 i mulił. Mam HD 3 i może mniej, ale też ciągle muli. A ma taki sam procesor jak ten Touch Lux 5. Wcześniej miałem Kindle jeszcze Keyboard i DX2 i te chodziły super, nigdy mi się nawet nie przycieły przy czytaniu e-booków (co innego pdfy, które wszędzie chodziły słabo). I jeszcze mnie wkurza ładowanie po Micro USB. Zawsze długo
@Kryspin013: poczytaj na necie. Nie wiem gdzie to było. Na wykopie czy może na pepper.pl czytałem że ekrany pękają lub po prostu przestają działać jeszcze nawet na gwarancji
@Kryspin013: jej wielki mi problem. Ja Calibre używam od początku więc nawet nie wiem o co chodzi z konwersja. Brak polskiego no to może rzeczywiście problem dla ludzi dość mało wykształconych ale okej. Nigdy nie pomysłem sobie że mi brak słownika ( ͡°͜ʖ͡°)
@hyatt: tak, ja dawno temu byłem typowa bojówka "tylko papier, j---ć ebooki", a potem w końcu spróbowałem i dziś, jeśli tylko mogę, to kupuję ebooki. Papier ewentualnie w celach kolekcjonerskich, ale bardzo rzadko.
Zastanawiam się nad pocketbook touch lux 5
#ebook #ebooki #czytanie #ksiazki
Jednak z obu tych opcji wolę książkę papierową z jednego względu - o wiele lepiej zapamiętuję treść i utrzymuję
@moll: ja nawet czytałem w deszczu idąc do pracy xD
@schreder: brak łatwego dostępu do Legimi czy empik go ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale też zrąbany zamknięty format książek, potrzeba ich konwersji (nawet jeśli to
@schreder: OP dla mamy szuka.