Aktywne Wpisy
mickpl +237
Nie wierzę, że Donatan zgromadził 180 mieszkań. Gość jest takim pozerem, że ja nie XD To raz. A dwa, że od razu kojarzy mi się jego "diamentowa płyta" zdobyta w ten sposób, że chyba dodawano ją do skarpetek czy coś takiego. W każdym razie tede jej nie uznał i oddał swoją "nagrodę" randomowi z publiczności.
Stawiam, że Donatan ma kilka, kilkanaście kurników, a największy "pakiet" jaki kupił to był jakiś dwupak kiedyś tam. Lub coś takiego.
Za to jest emanacją innej rzeczy, tj. betonowej gorączki XD Typ co jest producentem muzycznym, na tym się zna, zaczyna bawić się w kurnikowanie, deweloperkę i "żartuje" że będzie ludziom czynsz podnosił. To jest zwykle pik bańki jak takie osoby wchodzą na rynek.
Dziękuję
Stawiam, że Donatan ma kilka, kilkanaście kurników, a największy "pakiet" jaki kupił to był jakiś dwupak kiedyś tam. Lub coś takiego.
Za to jest emanacją innej rzeczy, tj. betonowej gorączki XD Typ co jest producentem muzycznym, na tym się zna, zaczyna bawić się w kurnikowanie, deweloperkę i "żartuje" że będzie ludziom czynsz podnosił. To jest zwykle pik bańki jak takie osoby wchodzą na rynek.
Dziękuję
HWD-5 +125
Tytuł:
Cokolwiek powiesz, nic nie mów. Zbrodnia i pamięć w Irlandii Północnej
Autor:
Patrick Radden Keefe
Gatunek:
reportaż
Ocena:
10/10
ISBN:
9788381910736
Tłumacz:
Jan Dzierzgowski
Wydawnictwo:
Czarne
Liczba stron:
504
Jest to druga książką którą tu recenzuję, którą poleciłbym każdemu z czystym sercem każdemu, nawet jeżeli nie interesuje się tematyką historyczno-polityczną i literaturą faktu.
W 1972 roku zamaskowani ludzie porywają z domu matkę 7 dzieci - Jean McConville. To wydarzenie staje się tłem dla opisu wydarzeń w Irlandii Północnej od początku "The Troubles" (po naszemu - konflikt w Irlandii Północnej). Poznajemy główne postacie prawdziwej IRA - siostry Prince, Gerrego Adamsa, Brendana Huges oraz wydarzenia tego konfliktu aż do czasów obecnych. Nie jest to oczywiście pozycja naukowa, a reportaż z elementami historycznymi. Sposób napisania powoduje, że książkę czyta się jak dobrą powieść historyczną - tylko w tym wypadku opisaneGorąc wydarzenia są prawdziwe.
Gorąco polecam każdemu kto lubi podobne pozycje, ale i osoby kompletnie niezainteresowanie literaturą faktu/reportażami na pewno będą zadowolone.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #historia #uk #irlandia #irlandiapolnocna #reportazbookmeter
@pan_kleks8: Zainteresował mnie temat, niektóre źródła mówią o 10.