Wpis z mikrobloga

@mozgen: zrobić jak na zachodzie

1. Obowiazkowa rejestracja psa w urzędzie (np przez weterynarza)
2. Obowiązkowe badanie dna psa
3. Znalezione na chodniku kupy wysyłane są na badania dna, wlasciciel psa dostaje mandat 1000zl (lub więcej) który pokrywa koszt badania i mandat

Proste ale urzędnicy musieliby chcieć. Oczywiście przy okazji takiego prawa obowiazkowe powinno być kastrowanie psów, całkowity zakaz sprzedaży psów przez os prywatne, posiadanie niewykastrowanych psów i sprzedaż psów
  • Odpowiedz
@mozgen: Róbcie ludzie tak jak ja od lat. Ktoś nie sprząta, to trzeba po prostu zwrócić uwagę. Nie trzeba od razu chamsko, można normalnie miło. Nawet jak Was oleje i nie posprząta, to wierzcie mi, ze następnym razem już worek weźmie i posprząta, bo ludzie nie lubią takich stresowych sytuacji
  • Odpowiedz
@mozgen: z chodnika i trawy* powinno być napisane.

Od lat mam psy i może 5 razy nie zebrałem kupy z chodnika. W jakieś 8-10 lat.
Raz poprzednia suczka załatwiła się na przejściu dla pieszych, na dwupasmówce gdzie każdy zapierdziela. No nie chciałem ryzykować potrącenia, machnąłem już na to ręką (można to uznać za złe zachowanie, nie obrażę się).
Zawsze noszę ze sobą kilka woreczków na wypadek gdyby psinie się zachciało parę razy zrobić kupę. Raz piesek zaskoczył i zrobił kupę po raz 4 - nie miałem czym zebrać. Ale patykiem to przeniosłem w jakieś krzaki.
I pozostałe przypadki to gdy pies dostał takiej sraczki, że bez mopa tego się zebrać by nie dało. Wtedy też mi ktoś zwrócił uwagę, że powinienem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
3. Znalezione na chodniku kupy wysyłane są na badania dna, wlasciciel psa dostaje mandat 1000zl (lub więcej) który pokrywa koszt badania i mandat

@Dolan: Nie pij już więcej.
  • Odpowiedz
@mozgen
@muaddib43
@Hrjk
A może jak za każde inne łamanie prawa powinno się karać mandatem? No chyba, że będzie fajnie jak będą specyficzne kary za każde przewinienie, np.
- za przejście na czerwonym świetle złamanie nogi
- za śmiecenie wykręcenie kciuka lewej dłoni
- za wandalizm - złamanie prawej ręki
  • Odpowiedz
  • 2
@Leithain problem jest taki że niestety mandatu też nie dostaną. To kolejny martwy przepis, który jest nieegzekwowalny, a czyn jest upierdliwy.
  • Odpowiedz
Rozumiem, że kupa na chodniku wygląda nieestetycznie, ale po co się przypieprzać o kupę na trawie? żeby ktoś w nią nie wdepnął? No to kurła patrz pod nogi xD Przepraszam, ale gdzie jest w prawie napisane, że trzeba zbierać kupę po psach? Nawet sobie nie umiem wyobrazić, że idąc z psem na spacerze mam zbierać jego odchody xD To jest jakiś kosmos. W co wyście się dali wkręcić?
  • Odpowiedz
Przepraszam, ale gdzie jest w prawie napisane, że trzeba zbierać kupę po psach

@Xavax: ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, artykuł 4. Szczegóły reguluje gmina.
Mandaty na podstawie kodeksu wykroczeń artykuł 145.
Polecam się doszkolić bo w tym momencie nie powinieneś posiadać psa
  • Odpowiedz