Wpis z mikrobloga

#tojestmultikonto #ciekawostki #medycyna #historia

Mutacja sprzed kilkudziesięciu milionów lat w połączeniu z ówczesnym poziomem medycyny doprowadziła do śmierci i kalectwa wielu średniowiecznych marynarzy.

Witamina C, bo o niej tu mowa jest jednym z najistotniejszych egzogennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
U naczelnych jest to efektem mutacji w genie odpowiedzialnym za wytwarzanie oksydazy L-gulono-γ-laktonowej (GLO), która w wątrobie katalizuje ostatni etap biosyntezy kwasu askorbinowego z D-glukozy, tj. utleniania L-gulonolaktonu. Szacuje się, że unieczynnienie tego genu nastąpiło około 60–75 mln lat temu, wkrótce po rozdzieleniu się małp właściwych i małpiatek.

Witamina C, a bardziej fachowo kwas askorbinowy została odkryta stosunkowo niedawno. Niedawno też udało się zsyntetyzować ten związek chemiczny, co umożliwiło produkcję kwasu askorbinowego na masową skalę. Witamina C ułatwia wchłanianie niektórych pierwiastków chemicznych np. żelaza, a z tego względu preparaty mające uzupełnić niedobory tego pierwiastka prawie zawsze zawierają w swoim składzie witaminę C. Dość powszechnie wiadomo, że witamina C jest świetnym przeciwutleniaczem, ale w pewnych okolicznościach może ona zadziałać odwrotnie. Kwas askorbinowy to pod względem budowy cząsteczki pochodna glukozy (cukier prosty). Witamina C nie może być syntezowana w naszym organizmie, dlatego też musimy przyjmować ją z pożywieniem. Największą wadą witaminy c, jest fakt, że jest ona bardzo nietrwała, mimo, że jest przeciwutleniaczem łatwo ulega rozpadowi pod wpływem tlenu i wysokiej temperatury.

Witamina C może skracać czas trwania przeziębienia, zauważono również lżejszy przebieg COVID-19 u osób suplementujących tę witaminę.

Badania naukowe wykazały pozytywny wpływ suplementacji witaminy C na układ krwionośny człowieka:
Metaanaliza 44 badań klinicznych wykazała istotny pozytywny wpływ suplementacji dobowymi dawkami witaminy C powyżej 500 mg na funkcje śródbłonka. Wykazano, że efekt ten był silniejszy u osób o zwiększonym ryzyku zapadania na choroby układu krążenia. Witamina C zmniejsza również ryzyko wystąpienia udaru, może też zmniejszać ryzyko wystąpienia raka płuc u osób mających kontakt z azbestem lub palących wyroby tytoniowe.

Witamina C, podawana dożylnie w formie askorbinianu sodu, wykazuje działanie cytotoksyczne wobec nowotworów i jest wskazywana jako potencjalny lek przeciwnowotworowy. Autorzy uznali wyniki za obiecujące i uzasadniające kontynuowanie badań klinicznych. Suplementacja kwasu askorbinowego może mieć związek z większą przeżywalnością pacjentek przyjmujących witaminę C. Kwas askorbinowy może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Nie mniej jednak wyniki badań są często sprzeczne, więc być może biorą tu udział geny i cechy osobnicze. Z witaminą C nie ma co przesadzać, ale skutki jej niedoboru mogą być bardzo niekorzystne, bo jest to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Skutki niedoboru:

Szkorbut (krwawienie i owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów), kruchość i pękanie naczyń krwionośnych, osłabienie odporności organizmu, obrzmiałe i bolesne stawy, nieprawidłowe zrastanie się kości, powolne gojenie się ran.

Nadmiar witaminy:

Ze względu na sposób przyjmowania (doustnie), w dawkach powyżej 2000 mg (2 g) na dobę może wywoływać liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego; Nudności, wymioty, biegunkę, ból żołądka, a nawet wysypkę skórną. Nagłe jej odstawienie może wywołać gwałtowny, okresowy spadek odporności. Regularnej przyjmowanie dużych dawek witaminy C (powyżej 500 mg / dzień) może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.

Symptomy szkorbutu opisane zostały po raz pierwszy w relacjach z wypraw krzyżowych. W czasach wielkich odkryć geograficznych (XV–XVI w.) stał się on główną przyczyną śmierci i kalectwa żeglarzy w długich rejsach. Dopiero w roku 1753 szkocki lekarz James Lind odkrył, że chorobie zapobiega i leczy spożywanie soku z owoców cytrusowych. Na początku XX w. odkryto, że świnka morska jest także podatna na tę chorobę i może stanowić model zwierzęcy do jej badań. Umożliwiło to udowodnienie, że rzeczywiście podłożem szkorbutu jest niewłaściwa dieta.

Witaminę C wyizolował w 1928 roku węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi z bydlęcej kory nadnerczy oraz z soku pomarańczowego i z soku z kapusty, a następnie z papryki. Wykazał, że wyodrębniony związek ma właściwości przeciwszkorbutowe i nadał mu nazwę „kwas heksauronowy” (hexuronic acid). W roku 1933 W.N. Haworth i E.L. Hirst ustalili jego strukturę, a ponadto Haworth oraz niezależnie T. Reichstein i współpracownicy opisali syntezę obu jego enancjomerów. W tym samym roku Szent-Györgyi i Haworth zaproponowali zmianę nazwy związku na „kwas askorbinowy” (kwas "anty-szkorbutowy" czyli w skrócie "kwas a-skorbinowy".), aby zobrazować jego właściwości przeciwszkorbutowe. W 1937 obu naukowcom za badania nad witaminą C przyznano Nagrody Nobla – Szent-Györgyi otrzymał ją w dziedzinie fizjologii lub medycyny, a Haworth w dziedzinie chemii. Większość kwasu askorbinowego produkowanego przemysłowo jest wytwarzana metodą opracowaną w 1934 przez Reichsteina i Grüssnera
, w której substratem (składnikiem potrzebnym do produkcji) jest także naturalna D-glukoza.

Na zdjęciu dziewczynka ze szkorbutowym językiem:
tojestmultikonto - #tojestmultikonto #ciekawostki #medycyna #historia

Mutacja sprz...

źródło: comment_1672111764NQQvEEcX6eIRvfKLY8bZyz.jpg

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: Dobra dobra kolego. Ale to są badania na komórkach. A od badań na komórkach do stosowania w medycynie jeszcze daaaleeeka droga. Witamina C owszem może pomagać jednak stosowanie jako wlewy dalej jest gówno warte i bardziej szkodzi niż pomaga. Daje fałszywą nadzieję. Precyzuj proszę swoje wypowiedzi aby były zgodne z prawdą. W takich tematach szczegóły mają duże znaczenie.
  • Odpowiedz
"Autorzy uznali wyniki za obiecujące i uzasadniające kontynuowanie badań klinicznych"
@slawomiras masz to zdanie w tekście a to oznacza że może minąć 100lat zanim coś ustalą, gdzie tam fałszywa nadzieja
  • Odpowiedz
@szczapa: Jasne, oczywiście. Dalsze badania są super i mam nadzieję, że coś z nich wyjdzie. Sama witamina C jest bardzo istotna w naszym organizmie. Jedyne do czego się dowalam to użycie zdania "Witamina C, podawana dożylnie w formie askorbinianu sodu, wykazuje działanie cytotoksyczne wobec nowotworów i jest wskazywana jako potencjalny lek przeciwnowotworowy". Nie ma poparcia nigdzie takiej hipotezy. Proszę zatem autora o usunięcie go z postu. Jest to zwykłe szamaństwo poziomu
  • Odpowiedz
@AnalnaRakieta: No i super. Suplementacja jest bardzo ważna. 1000 mg nie wywoła "złych" objawów. Przy wyższych dawkach mogą pojawić się jakieś dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i tyle. W gruncie rzeczy już ktoś pisał na wątku, że nadmiar się wysikuje i już.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@tojestmultikonto: a wiesz ostatnio słyszałem w radiu, że naukowcy zrobili badania i wyszło, że nie skraca choroby lub skraca ja na poziomie błędu statystycznego /około 12%/ dodatkowo mocno krytykowali terapię wlewów dożylnych z witaminy jako skrajnie niebezpieczną dla zdrowia..
  • Odpowiedz
a wiesz ostatnio słyszałem w radiu, że naukowcy zrobili badania i wyszło, że nie skraca choroby lub skraca ja na poziomie błędu statystycznego /około 12%/ dodatkowo mocno krytykowali terapię wlewów dożylnych z witaminy jako skrajnie niebezpieczną dla zdrowia..


@Argajl: OCZYWIŚCIE, ŻE TAK. OCZYWIŚCIE, ŻE TAK. OCZYWIŚCIE, ŻE TAK.

mm to 1/1000 m, mM to 0.001 M (mol)

Masa molowa witaminy C to: 176.124 g·mol−1

Roztwór 1 mM to 0.176124 g /
  • Odpowiedz
@Argajl: Z kolei askorbinian sodu waży 198.106 g·mol−1, dlatego aby uzyskać 2 mM roztwór trzeba wsypać aż 396 mg tej trucizny / L wody (to już blisko 0.4 promila). 2 mM to jedna kapsułka witaminy C 1000 mg rozpuszczona w 2.5 L wody.

Sodium ascorbate: 1,000 mg of sodium ascorbate generally contains 111 mg of sodium. Individuals following low-sodium diets (e.g., for high blood pressure) are generally advised to keep
  • Odpowiedz
1000 mg nie wywoła "złych" objawów


@slawomiras: Może podrażniać przewód pokarmowy i wywoływać biegunki, nawet po jednej dawce, ale przeważnie trzeba ją przyjmować przez kilka dni lub kilka tygodni aby nabawić się takich problemów. Wtedy najlepiej rozpuścić ją w wodzie (2.82 L) i dodać sody oczyszczonej w ilości stechiometrycznej (477 mg sody oczyszczonej / 1000 mg witaminy C). Zajdzie reakcja chemiczna, powstanie dwutlenek węgla i mniej drażniący askorbinian sodu (~ 1125
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@tojestmultikonto: Stosowanie witaminy C jest jednym z popularniejszych sposobów na walkę z przeziębieniem i grypą. Jednak 60-letnie badania ujawniają brak dowodów na skuteczność takiej terapii. Eksperci ostrzegają, że nadmiar tej witaminy jest niezwykle groźny dla organizmu. - Stosowanie wlewów z witaminy C jest karygodne. Wielu chorych onkologicznie korzystało z tej cudownej metody. Wielu z nich niestety już nie żyje - mówi nam dr Leszek Borkowski. https://portal.abczdrowie.pl/60-lat-badali-witamine-c-wnioski-sa-jednoznaczne#badania-witamina-c-skraca-przeziebienie-o-pol-dnia
  • Odpowiedz