Wpis z mikrobloga

https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/oszusci-internetowi-cieszyli-sie-ze-okradaja-idiotow-z-ich-pieniedzy-influencerzy-internetowi-uslyszeli-zarzuty-6508057

Oni tylko doradzali. Po niekąd słusznie, gdyż gdy wszyscy kupowali to ceny akcji rosły :)
Każdy dobrowolnie kupował akcje. To coś jak reklamy w TV. Ktoś nam doradza, dobrze lub nie, możemy skorzystać lub nie.

Pytanie głównie do #kuc z tagu #libertarianizm, ale każdy #debil z #konfederacja i inne #urojeniaprawakoidalne też może się wypowiedzieć

Jak dla mnie jako #antykapitalizm odpowiedź brzmi: oczywiście. Więcej jest takich zjawisk, tylko ludzie jakoś nie traktują tego jako oszustwa a "dobrowolona wymiana dóbr oraz dobrowolna wymiana poglądów". Ja w tym nie widzę pracy, a tym bardziej uczciwej.
M_xxx - https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/oszusci-internetowi-cieszyli-sie-ze-okradaj...

źródło: comment_1671883166km7rDPXlm03Bzi3O52wes3.jpg

Pobierz

Czy jesteś za takim ograniczeniem wolnego rynku? (skazaniem tych ludzi)

• Oczywiście 50.0% (19)
  • Nie 50.0% (19)

Oddanych głosów: 38

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M_xxx: to teraz panie antykapitalisto co zrobić z urzędnikami, ktorzy niczego nie wypracowują, tylko są opłacani z owoców cudzej pracy? Urzędnik, policjant, polityk nie wytwarza żadnego dobra, żadnej wartości dodanej do gospodarki.
  • Odpowiedz
@obserwator_nsa: No właśnie czasem wnosi. Z resztą nie odpowiedziałeś na pytanie, czyli już kolejny raz mi trolujesz i zaśmiecasz. Jesteś na prostej drodze do czarnilisty.
  • Odpowiedz
@M_xxx: zaznaczyłem w ankiecie. Jeśli wprowadzili swoich klientów w błąd i nie wypełnili swojej części umowy, powinni być oskarżeni. Z kolei, jeśli nie było to w umowie, albo nawet żadnej umowy to po prostu skosili leszczynę. Na giełdzie zawsze ktoś traci, żeby ktoś zyskał. @Strelau: firmy same się rozliczają, nie dzięki ich pracy. Co więcej urzędnicy i politycy komplikujący przepisy, tylko działają na szkodę rynku. Są nie dość,
  • Odpowiedz
@obserwator_nsa: Urzędnicy przepisów nie komplikują, ustawodawstwo leci od polityków. Żeby zarejestrować firmę, urzędnik jest niezbędny, by wypłacić dotacje, urzędnik jest niezbędny. I tak, ich praca też jest istotna i przynosi realny zysk firmom. Sry ale to trzeba być chyba na utrzymaniu rodziców i nigdy nie być w urzędzie, by wierzyć że da się prowadzić państwo bez administracji państwowej i urzędników. Podpowiem Ci Coś. Żeby te systemy mogły powstać, też potrzebni
  • Odpowiedz
@obserwator_nsa: Nie było żadnej umowy. Czyli chcesz żeby "koszenie leszczyny" było legalne.
I nie szło tak od razu? To świetne potwierdzenie mojej opinii że kapitalizm opiera się na oszustwie.
Reszta twoich kucyzmów o nadmiernych przepisach które wciskasz przy każdej możliwej okazji guzik mnie tutaj interesuje i nic nie wnosi do tego tematu.
  • Odpowiedz
@Strelau: w dzisiejszych czasach wszystko prawie można zrobić online. Przytłaczającą kadrę urzedasów możnaby okroić co najmniej o połowę. Dalej, przecież jest prawo lokalne, gminy też narzucają swoje prawo. Administracja państwowa w takiej ilości jest niezbędna haha. Praca urzędnika przynosi zysk prywatnym firmom ?? Co to za bzdury? Prowadziłeś kiedykolwiek swój biznes? @M_xxx: tak, głupi i naiwni ludzie powinni płacić za swoje błędy. Czy to frankowicze, kredyciarze pod korek,
  • Odpowiedz
@M_xxx: tak, głupi i naiwni ludzie powinni płacić za swoje błędy.

@obserwator_nsa: No więc ci ludzie popełnili błąd polegający na oszukiwaniu ludzi i poszli za to siedzieć, a ty uznałeś że nie powinni ponieść za to konsekwencji.
  • Odpowiedz
@obserwator_nsa: Przecież pisałeś że zagłosowałeś za tym żeby ich nie skazywać gdyż nie było żadnej umowy.
Z tobą się nie da dyskutować. Takim sposobem będziemy cały dzień ustalać jaki masz właściwie na to pogląd.
Bez żadnego "jeśli".
To uznajesz że należy ich skazać czy nie? Czy może nie wiesz bo to dla ciebie za trudne i tak tylko się wypowiadasz. Może najprościej: co zaznaczyłeś w ankiecie? Tyle wpisów zrobiłeś a
  • Odpowiedz
@obserwator_nsa: To po kiedy się odzywasz?
Pytanie nie brzmiało: "Czy przestępców należy skazywać?" Tylko czy należy ich traktować jak przestępców. A ty odpowiadaasz: "jeśli są przestępcami to tak" xD

Jak w ogóle chcesz uzasadniać swoją odpowiedź na pytanie jak ty nie wiesz jaka jest twoja odpowiedź? Jak mam niby poważnie traktować twój bełkot?

Raz mówisz że zaznaczyłeś odpowiedź w ankiecie, a chwilę później nie umiesz powiedzieć jaka to
  • Odpowiedz