Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem z wilgocią skraplającą się na oknach. Za każdym razem gdy jest zima to na oknach w sypialni (i tylko tam, sypialnia jest też dosyć mała 9/10 m2, ale zawsze mamy otwarte drzwi) zbiera się wilgoć. Problem jest o wiele większy gdy zasłonię rolety, ale i bez tego trochę wilgoci się zbiera. Czytałem, że to może wynikać ze zbyt dużej szczelności okien, ale wydaje mi się, że nie są zbyt szczelne (jak podłożę rękę obok okna to czuję zimno). W pokoju jest ciepło, pewnie koło 24/25 stopni i nie mogę nic z tym zrobić (jest taka temperatura przy wyłączonych kaloryferach). Okna są plastikowe, blok to stare budownictwo, tak zwana rama H. Wentylacja w mieszkaniu działa, sypialnia jest obok łazienki w której jest kratka od wentylacji.
#budownictwo #kiciochpyta #okna #wentylacja #mieszkanie
jedrek1212 - Mirki mam problem z wilgocią skraplającą się na oknach. Za każdym razem ...

źródło: comment_1671538723erj9OCbqe2uAdOR2oXqLpS.jpg

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sierpien22: Po prostu wszyscy sąsiedzi grzeją kaloryferami na maxa i do mnie to przechodzi
@PonuryMruk: w samej sypialni nie ma wentylacji, to jest stary blok, nie dałoby się tam jej zamontować. Kratka od wentylacji jest w łazience, a tutaj tylko okna
  • Odpowiedz
@Sylar69: może rozważ zamontowanie wentylatora wyciągowego, żeby wspomóc działanie tej wentylacji, a co do wietrzenia to dwa razy dziennie (rano i wieczorem) po max 10 minut i okna na oścież.
  • Odpowiedz
@jedrek1212: obstawiam problem z jednym i drugim. Też to kiedyś przechodziłem zanim wyremontowałem chałupę, rodzina rozeszła się po swoich pokojach i nie siedzimy razem na kupie. Problem całkowicie nie zginął ale jest dużo mniejszy. Okien nie wymieniałem a wentylacja jest sprawna, ciąg w kratkach działa
  • Odpowiedz
@jedrek1212: sprawdź czy masz cug w tej kratce wentylacyjnej. Świeczka albo zapalniczka, czy płomień się wygina. Albo przytknij kartkę papieru. Testuj na zamkniętych i uchylonych oknach. Sprawdź czy siatka przeciw owadom na kratce nie jest zaklejona kurzem. Jeżeli się okaże że uchylenie okien pomaga, zamontuj na oknach nawiewniki. Daj znać jak wyniki testu
  • Odpowiedz