Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
#mastodon jako że wykop się totalnie stoczył, chce przejść na mastodona i tam robić mikroblogowanie. Niemniej nie bardzo czaje ten podział na serwery. Podobno admin serwera może ograniczyć kontakt z innym serwerem. Jak to można sprawdzić?
Czy hasztagi są miedzyserwerowe? Dołączyłem do dwóch serwerów i na jednym widzę tylko okrojona część treści z hasztaga, a na innym w UJ i trochę.
Jak dostaną bana na serwerze to mogę przenieść swoje treści na inny serwer, czy po ptokach i muszę zakładać wszystko od nowa i od nowa tworzyć wpisy? #kiciochpyta
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@celulozy: Dopiero poznaję jak to działa, więc to co opiszę to bardziej moje obserwacje i domysły, miło jakby ktoś to jeszcze potwierdził.

Podobno admin serwera może ograniczyć kontakt z innym serwerem. Jak to można sprawdzić?

Przeważnie po lewej na dole powinien być link O serwerze / About, tam będzie info o danej instancji gdzie na samym dole powinieneś mieć listę serwerów do których dostęp został ograniczony lub zablokowany oraz powód.
  • Odpowiedz
@celulozy: ten obrazek jest całkiem dobry żeby zrozumieć jakie treści będziesz widział na serwerze

Innymi słowy, żeby jakakolwiek treść spoza serwera pojawiła się na serwerze, ktokolwiek z tego serwera musi obserwować jej autora, bądź wykonać z nią jakąś interakcję. Odpowiada to po części na pytanie o tagi: to co widać na tagu to mix postów z feedów wszystkich użytkowników serwera
6.....D - @celulozy: ten obrazek jest całkiem dobry żeby zrozumieć jakie treści będzi...

źródło: comment_1671656449ZX2sLiYMKXMb6AA8rUnyBc.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
To też powoduje że jak chcesz widzieć więcej treści na temat X, powinieneś założyć konto na serwerze o tematyce X. Bo jest większa szansa że serwer załapie te treści
  • Odpowiedz