Aktywne Wpisy
pszypau +400
W tym roku wybiła mi trzydziestka i przemyślałem kim tak na prawde jestem i czego chcę. W poniedziałek złożyłem wypowiedzenie z korpo i za miesiąc zaczynam college i wolontariat aby zostać pielęgniarzem weterynaryjnym. Żeby się utrzymać muszę wrócić do pracy w gastro ale to jedyne wyjście aby pogodzić pracę ze studiami. Wypijcie ze mno kompot Mirki i Mirabelki. Troche się stresuję ale cieszę się, że podąrzam za głosem serca.
#kolchoz
#kolchoz
St_Atheist +545
Piękne ujęcie jak to władza dba o swoje interesy. Wrocławskie osiedle Słoneczne Stabłowice musiało przez całą dobę kryzysu powodziowego patrzeć jak 1000 żołnierzy i strażaków + mieszkańcy Marszowic, budują silnie umocnione wały (po lewej) dla małej wioski i kilku osiedli bogatych ludzi, żyjących w drogich domkach jednorodzinnych. Tymczasem po prawej żyje około 7 tysięcy ludzi w blokach, którzy dla władz byli mniej istotni niż te kilkaset po lewej. Dopiero po zaangażowaniu mediów i nagłośnieniu sprawy, następnego dnia przyjechało wojsko i zaopatrzenie z miasta. Przez kilka dwa dni mieszkańcy sami budowali zapory z piasku i worków, które kupili na własny koszt.
NIe umniejszam roli jaką wojsko odegrało pomagając temu osiedlu, bo odwalili kawał dobrej roboty, ale obraz sam za siebie wiele mówi (patrząc na jakość umocnień). Na drugi dzień, gdy woda już zbliżała się do granicy wałów, wojsko mogło juz tylko kontynuować rozbudowę amatorskich wałów obronnych.
Cytując klasyka: "Mój ból jest większy niż Twój"...
https://www.onet.pl/informacje/onetwroclaw/po-tej-wypowiedzi-urzednika-mieszkanka-wybuchla-nie-mamy-nic-od-was/6fl6bsj,79cfc278
NIe umniejszam roli jaką wojsko odegrało pomagając temu osiedlu, bo odwalili kawał dobrej roboty, ale obraz sam za siebie wiele mówi (patrząc na jakość umocnień). Na drugi dzień, gdy woda już zbliżała się do granicy wałów, wojsko mogło juz tylko kontynuować rozbudowę amatorskich wałów obronnych.
Cytując klasyka: "Mój ból jest większy niż Twój"...
https://www.onet.pl/informacje/onetwroclaw/po-tej-wypowiedzi-urzednika-mieszkanka-wybuchla-nie-mamy-nic-od-was/6fl6bsj,79cfc278
Mieliśmy z dziewczyną kupować mieszkanie w 2023 na kredyt, ale w związku z programem Pissu myślimy teraz o zakupie jednego większego do mieszkania (kredyt na 500k + całe oszczędności) i jednego kurnika inwestycyjnego (min. wkład własny + kredyt na 500k, akurat jakieś M2). Na wkład własny i zdolności starczy wg kalkulatorów kredytowych. Czy to jest to słynne wchodzenie w kredyt po same jaja xD? Z plusów - każde ma swoją nieruchomość w razie W, kurnik na wynajem, motywacja do nierzucenia pracy.
Minusów nie widzę, bo na stałej stopie i z-------------j inflacji kredyt będzie z czasem coraz mniej odczuwalny. Coś pomijam w obliczeniach?
#kredyt2procent #nieruchomosci #kredythipoteczny
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #639fa570ba11279a731adc99
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Wesprzyj projekt
Że gwarancja rządowa? :) Tak, tak...
@AnonimoweMirkoWyznania: tak. Chyba, ze oboje zarabiacie po 15 netto.
@Wynoszony: To będą wynajmować bez umowy
---
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Pomyślcie także, jeśli macie dobre kontakty z rodzicami, żeby to oni wzięli docelowe mieszkanie na kredyt dla Was, które będziecie im spłacać, a Wy po dwie kawalerki tym programem 2% kredyt.
Dzięki temu zabezpieczycie swoją przyszłość (każdy własne mieszkanie + wspólne), jak także pomożecie ludziom, którzy kredytu brać nie chcą (wykop), bo wprowadzicie na rynek dwa
@vartan: jaki problem?
@kalinakawinska: można jedno na głowę wg programu.
@little_muffin: przy tej inflacji pewnie zaraz będziemy xD.
---
---
@little_muffin: Rząd musi najpierw załatać lukę mieszkaniową. Rentier który wynajmuje jest szkodliwy społecznie tylko trochę, nakręca budowę mieszkań i na niego przyjdzie czas za kilka lat - problemem na dziś jest inwestor który chomikuje pustostan licząc