Wpis z mikrobloga

Jaka jest najkorzystniejsza forma opodatkowania JDG dla osoby, która w ciągu najbliższego roku/dwóch chciałaby wziąć kredyt hipoteczny? Czy faktem jest, że najrozsądniej do momentu wzięcia kredytu rozliczać się na zasadach ogólnych? (a po wzięciu kredytu przejść już na to, co najbardziej odpowiada).
Druga sprawa, czy dla kwestii kredytu będzie miało znaczenie, czy otworzę działalność w grudniu 2022 czy w styczniu 2023? Czy wystawienie nawet drobnej faktury w 2022 roku da jakąś przewagę przy rozpatrywaniu?
#programowanie #programista15k #b2b #jdg
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jak_najbardziej: W teorii banki bardzo słabo patrzą na ryczałt bo określają dochody na poziomie jakiegoś procentu przychodów (z reguły małego, np. 20%, zależnie od banku). Ale teraz dużo #programista15k przeszło na ryczałt, więc może banki się dostosowują jakoś do nowej sytuacji. Najlepiej pogadać z jakimś doradcą kredytowym, przedstawią Ci sytuacje zupełnie za darmo bo to ich praca i przy potencjalnym kredycie dostaną prowizję od banku.

Czy ten miesiąc
  • Odpowiedz
Druga sprawa, czy dla kwestii kredytu będzie miało znaczenie, czy otworzę działalność w grudniu 2022 czy w styczniu 2023? Czy wystawienie nawet drobnej faktury w 2022 roku da jakąś przewagę przy rozpatrywaniu?

@jak_najbardziej: tak bo jak masz przychody z jdg to żeby dostać kredyt musisz zazwyczaj mieć rok kalendarzowy albo 12 miesięcy historii dochodów, czasami jest to 6. Więc jak będziesz miał miesiąc mniej czekania
  • Odpowiedz
@jak_najbardziej: ja bym zakładał w 2022 bo nigdy nie wiadomo, może gdzieś kiedyś się to przyda.
A co do formy opodatkowania to ja bym brał linie/skale bo z tym masz zawsze pewność że na to dostaniesz kredyt + będziesz miał większą zdolność a w tych czasach to dość ważne. Z ryczałtem to nie wiadomo, loteria czy banki zaraz zaczną na to lepiej patrzeć czy nie. Jak zaczną no to problem
  • Odpowiedz
@marcpol: dziękuję bardzo, a co myślisz o tym, żeby działalność założyć drugiego stycznia, a nie pierwszego? Dowiedziałem się, że sprawi to, że brak/mały zus sięgnie mnie miesiąc dłużej (z różnych źródeł, ale nie potwierdziłem u specjalisty.
Kolejna sprawa: myślisz, że bank rozważy potencjalnie fakt, że zanim założyłem działalność, to przez rok i dziesięć miesięcy pracowałem w tej samej firmie na umowę zlecenie, czy umowy zlecenia ich w ogóle nie interesują?
  • Odpowiedz
@marcpol: dziękuję bardzo, a co myślisz o tym, żeby działalność założyć drugiego stycznia, a nie pierwszego? Dowiedziałem się, że sprawi to, że brak/mały zus sięgnie mnie miesiąc dłużej (z różnych źródeł, ale nie potwierdziłem u specjalisty.

Kolejna sprawa: myślisz, że bank rozważy potencjalnie fakt, że zanim założyłem działalność, to przez rok i dziesięć miesięcy pracowałem w tej samej firmie na umowę zlecenie, czy umowy zlecenia ich w ogóle nie interesują?
  • Odpowiedz
@jak_najbardziej:
1) poszedłem w ryczałt, ale mam dłużej działalność
2) wolę mieć więcej teraz w kieszeni niż hipotetycznie wyższą zdolność w przyszłości
3) w pekao masz tak samo niezależnie od tego czy ryczałt czy liniowy
4) jeśli na ryczałcie nie będzie mnie stać na wybraną nieruchomość to może problem nie leży w formie opodatkowania, a w moich za małych zarobkach, albo lepiej mieć niższą zdolność i spać spokojniej ;)
  • Odpowiedz