Wpis z mikrobloga

Czy bank przy obliczaniu zdolności kredytowej weźmie pod uwagę to że ktoś mieszka z rodzicami?
Np. ktoś ma zarobki 4tys a wydatki miesięcznie 500zl to wg banku mógłby 3500zl przeznaczyć na ratę kredytu czy jak oni to obliczają?
Kredytobiorca bedzie po zakupie dalej mieszkać z rodzicami a mieszkanie sobie kupuje bo chce zainwestować.
Jak to wygląda w takim przypadku i jaka mniej więcej zdolność?
#kredythipoteczny #mieszkanie
  • 13
@absoladoo: Typie ja pierwsze mieszkanie kupiłem zarabiając 3800 mieszkając z rodzicami odkladałem co miesiąc prawie całość bo za wszystko płacili rodzice.

I chcesz mi powiedzieć że miałem gorzej niż ktoś kto zarobi 8 ma dwójkę dzieci wynajmuje mieszkanie, musi opłacić auto itd? xD
@rachuneksumienia mi nie musisz tłumaczyć ekonomii. Ja mieszkaniowo i kredytowo jedmstem ustawiony, ale szaleństwem jest brać kredyt przy takich zarobkach. Tobie się udało bo w tym czasie obniżono stopy do zera. Za to tym co wzięli kredyt stosunkowo niedawno taki manewr nie pyknął xD
Np. ktoś ma zarobki 4tys a wydatki miesięcznie 500zl to wg banku mógłby 3500zl przeznaczyć na ratę kredytu czy jak oni to obliczają?

@anonanonimowy321: Banki obliczając zdolność kredytową posługują się różnymi wskaźnikami, między innymi obliczają DTI, czyli stosunek zobowiązań finansowych do dochodu netto. Obecnie zostało to zmienione i obliczany jest DSTI, głównie różniący się ujęciem rocznym.

Nawet w przypadku zamieszkania z rodzicami przyjęte zostaną koszty utrzymania, w części banków zależą one