Dziękuje panu @gobi12 , bo dzięki niemu czeka mnie i znajomych niemałe wyzwanie. Po otrzymaniu paczki, papryczki trafiły do zalewy i sobie elegancko fermentowały. Aż do dzisiaj. Blender plus kilka ekstra składników (tutaj przepis) pozwoliło na stworzenie niepowtarzalnego 'hot sauce'. Jutro testowanie, jako dodatek do pikantnego kurczaka. #chili #gotujzwykopem
@Niewiemja: Trochę tak i jednocześnie równie nie ;) To co widzimy, nie musi i – w mojej ocenie – najpewniej jeszcze nie jest pleśnią. Zdecydowanie, to zastaw, który mniej lub bardziej świadomie, został wzbogacony o dodatkowe życie, ale przy założeniu, że zapach nie odrzuca, ja dałbym mu szansę ;)
@shopec: Dokładnie nie widać bo zdjęcie niewyraźne ale bakterie mlekowe byłyby raczej w całym słoiku, w płynie i na dnie. Tutaj osad jest typowo na powierzchni gdzie ma dostęp tlenu, papryki też nie są zanurzone w płynie tylko sobie wystają. Jak dla mnie to typowa kiszonka paprykowo-grzybowa chociaż nie musi nią być ( ͡°͜ʖ͡°) No chyba że coś tu poszło w kierunku octu
@Niewiemja: Nie będę się upierał, ale ja widzę tu dojrzały zastaw, z mnóstwem „odpadu” po fermentacji - najbardziej zauważalny na dnie, nie mniej i na kolejnych „piętrach” zdecydowanie obecny ;)
@shopec: Też sie nie upieram, być może tak jest. Jestem przewrażliwiony na tym punkcie, takie osady i wystawanie nastawu nad powierzchnie płynu wzbudzają moje wątpliwości nawet jak jestem na 99,9% pewny że to bakterie mlekowe, Strzelać z tego z tego nikt nie będzie. Nawet jak pleśń to po takiej dawce raczej nikomu nic złego nie powinno się stać ale jednak coś tu sie zadziało( ͡°͜ʖ͡°)
@Niewiemja: @shopec: Kożuch na górze typowo bakteryjny, bez frędzli ani futerka. Elegancki kwaśny zapach i dużo bąbli CO² . Cholery nie chciały tonąć. Nie miałem nic na tyle szerokiego by wszystkie przykryć, a co zmieściłoby się do słoja. Dzięki za troskę ( ͡°͜ʖ͡°)
@NobelFiction @Niewiemja to były zapewne drożdże: kahm yeast wpisz sobie w google; na fotce w sumie #!$%@? widać. Generalnie nie są groźne, ale kiepsko smakują.
Po otrzymaniu paczki, papryczki trafiły do zalewy i sobie elegancko fermentowały. Aż do dzisiaj.
Blender plus kilka ekstra składników (tutaj przepis) pozwoliło na stworzenie niepowtarzalnego 'hot sauce'.
Jutro testowanie, jako dodatek do pikantnego kurczaka.
#chili #gotujzwykopem
To co widzimy, nie musi i – w mojej ocenie – najpewniej jeszcze nie jest pleśnią. Zdecydowanie, to zastaw, który mniej lub bardziej świadomie, został wzbogacony o dodatkowe życie, ale przy założeniu, że zapach nie odrzuca, ja dałbym mu szansę ;)
Zdaje się, że fermentacja różne ma oblicza ;)
Dzięki za troskę ( ͡° ͜ʖ ͡°)