Aktywne Wpisy
Tumurochir +65
banzi +68
Poznajcie nową Miss Alabama.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-13502991/plus-size-miss-alabama-sara-milliken-responds-cyberbullying.html
https://www.dailymail.co.uk/news/article-13502991/plus-size-miss-alabama-sara-milliken-responds-cyberbullying.html
Wygląda na to że zostali programiści którym się chce pracować plus pewnie cienka warstwa technicznego zarządu a cała reszta scrum masterów, product ownerów, managerów, julek z HR, PM od nie wiadomo czego wyleciała.
I to jest wg mnie pozytywna zmiana bo zazwyczaj nietechniczni w korpo i tak nie rozumieją co się dzieje z projektem, jaki jest jego stan, nie potrafią podejmować decyzji ale za to są świetni w pisaniu mailu, organizowaniu meetingów z dupy i truciu dupy inżynierom którzy nie mogą się przez to skupić na pisaniu kodu. Każdy kto pracował w IT wie że co chwilę jakiś scrum master albo PM truje dupę o jakieś totalne pierdoły z dupy albo wywołuje niepotrzebne dramy bo ktoś zapomniał zmienić status taska w jirze xD
Plus do tego julki z HR wymyślające durne szkolenia z różnorodności i ekologii które tylko czekają aż o czymś zapomnisz żeby cie #!$%@?ć do managera.
Reasumując patologia współczesnych korpo IT polega na tym że do inżynierii oprogramowania przyczepiła wielka chmara pasożytów którzy wywęszyli łatwą kasę ale mają dwie lewe rączki do pracy a jedyne co potrafią to przeszkadzać innym. W imię lewackiej ideologii że strumieniem kasy z IT trzeba się dzielić nawet jak ktoś nie ma predyspozycji do bycia inżynierem.
Mam nadzieję że inne firmy pójdą w ślad twittera.
#programista15k #pracait #twitter #korposwiat #bekazlewactwa #scrum
@Viado: niestety
pasożyty bezproduktywne
@Viado: pytanie jest takie, skąd wiesz, że to oni wylecieli, a nie że to oni zostali? Z tego co wiem to właśnie techniczni mogą przebierać w ofertach, a elonek #!$%@?ł się do wszystkich i robił cięcia. To oni
@Viado: albo zostali tacy którzy nie mają wyjścia, bo stracą wizę pracowniczą
przecież gdyby do mnie kierownictwo wleciało najpierw z weryfikacją ilości napisanego kodu, a zaraz potem po masowych zwolnieniach wpadło oczekiwanie by robić nadgodziny, to odświeżałbym konto
@Viado: czekam na WYKOP PE EL
@Viado: i to jak najszybciej, dodatkowo wszystkie firmy a nie tylko te z IT
@Jakovv: w dobie masowych zwolnień w branży?
@witajswiecie: i odkryłbyś jak wielu z innych firm IT odświeżyło swoje konta bo zostali już zwolnieni lub poinformowano ich o "optymalizacji" (sam facebook 13 tysięcy ludzi do piachu)
@Viado: Wiesz co jest jeszcze inną patologią współćzesnego IT?
Wszechwiedzący programiści którzy uważają się za 7 cud świata na którym opiera się cała firma a wszelkie inne stanowiska traktują jako coś niepotrzebnego bo 'firma zarabia na ich
@analnedoznaniachomikasyfilityka: w skali zapotrzebowania jakie nadal jest w branży te 13k ludzi to jest absolutnie nic
każdy kto ma jakikolwiek poziom umiejętności i trochę doświadczenia nie ma problemu ze znalezieniem pracy w IT
w sumie widzę, że źle oznaczyłem wcześniej do komentarza ;)
ogólnie rozbraja mnie to całe pisanie od kilku dni o jakimś kryzysie w branży gdzie te najbardziej medialne przypadki zwolnień ściśle wynikają z problemów z zarządzaniem, a nie z przesycenia rynku
znaczy ja wiem, że wielu z zapartym tchem na to czeka by ulżyć sobie w tej frustracji, ale wygląda to groteskowo patrząc od środka xd
@ATAT-2: a to też jest prawda, że wielu programistów przez tą łatwość