Aktywne Wpisy
josb515 +154
오늘의 폴란드어 공부.
Dzisiejsza nauka polskiego.
O, e, ę, um kończy się, jeśli jest rodzaju nijakiego.
A, i kończy się, jeśli jest rodzaju żeńskiego.
Spółgłoską kończy się, jeśli jest rodzaju męskiego.
Dzisiejsza nauka polskiego.
O, e, ę, um kończy się, jeśli jest rodzaju nijakiego.
A, i kończy się, jeśli jest rodzaju żeńskiego.
Spółgłoską kończy się, jeśli jest rodzaju męskiego.
Oltwk93 +109
#demografia #gospodarka #nieruchomosci #logikaniebieskichpaskow
Zawsze śmieszy jak wykopki łykają korwinizmy typu "kiedyś pensja męża wystarczała na utrzymanie całej 6 osobowej rodziny a teraz żona musi pracować i nie starcza nawet na 1 dziecko"
Kto obniżył pensje mężczyzn aby kobiety musiały iść do pracy? Żydzi czy lewacy xD
A kiedy były te czasy że z 1 pensji na w miarę dobrym poziome żyła przeciętna rodzina?
Zawsze śmieszy jak wykopki łykają korwinizmy typu "kiedyś pensja męża wystarczała na utrzymanie całej 6 osobowej rodziny a teraz żona musi pracować i nie starcza nawet na 1 dziecko"
Kto obniżył pensje mężczyzn aby kobiety musiały iść do pracy? Żydzi czy lewacy xD
A kiedy były te czasy że z 1 pensji na w miarę dobrym poziome żyła przeciętna rodzina?
Nie chce kontynuować współpracy b2b z pewną firmą i sytuacja wyglada tak, że #januszex uzależnia zapłatę faktur za zrealizowane usługi - zaprojektowanie i druk materiałów promocyjnych od przekazania wszelkich plików źródłowych poprzednich projektów. W korespondencji sami przyznali, że nie mają zastrzeżeń do zrealizowanych materiałów i są gotowi zapłacić, ale jak otrzymają „brakujące” pliki. Rozliczaliśmy się za pomocą faktur VAT, bez umowy pisemnej, bez przekazywania praw autorskich, na fakturach były wyszczególnione pozycje typu opracowanie XX oraz druk XX.
Według mojej wiedzy jako firma ja jestem właścicielem autorskich praw majątkowych do plików, a oni są jedynie właścicielami gotowego dzieła.
Czy mam racje? Nie wiem czy jest sens z nimi w ogóle dyskutować, czy po prostu wysyłać ponaglenia i milczeć.
#prawo #pracbaza #prawoautorskie
@pr0pr: kwestia zawartej umowy i ustaleń stron, sąd będzie to badał i może pójść zarówno w jedną jak i drugą stronę jeśli ustali np. że umową objęte było również przekazanie plików.
Realizowałem dla nich projekty na podstawie stworzonych przeze mnie szablonów, własnych materiałów i zakupionych materiałów stockowych(faktury na mnie).
@pr0pr: umowa jest, pytanie o ustalenie jej warunków. Z niczego nie wynika czy zostają u Ciebie czy też należą do nich. Może sąd uznać, że np. w danej branży panuje taka praktyka, że przekazuje się to klientowi.
Dzięki!