Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #komputery
Witam wykopków. Doprowadzili mi do domku światełko. Na razie pod dom . W domu na parterze do gniazdka sieciowego mam dociągniętego peszela przez który zostanie przeprowadzony światłowód. I teraz podpowiedzcie bo nigdy nie miałem i nie widziałem jak to jest u kogoś zrobione (obecnie mam ruter lte). Firma zamontuje u mnie zakończenie światłowodu (jakas puszka czy urządzenie) i następnie z tej puszki skrętką podepnę się pod ruter (czy takie coś się nada? Asus System WiFi ZenWiFi CD6 AC1500 3-pack). Następnie 2x kablem sieciowym wepnę się do gniazdka na parterze ( w gniazdku są dwa porty lan połączone z gniazdkami na piętrze i na poddaszu) i z drugiej strony wepnę satelity mesh w pokoju na pietrze i drugie na poddaszu. Czy dobrze kombinuję? Pozdrawiam
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Firma zamontuje u mnie zakończenie światłowodu (jakas puszka czy urządzenie) i następnie z tej puszki skrętką podepnę się pod ruter

@czerpa: generalnie tak. Z tą tylko uwagą, że owo zakończenie (ONT) może być od razu routerem i źródłem wifi (np. defaultowe rozwiązanie w Orange tak wygląda), a może być osobnym urządzeniem.
No i druga sprawa, to sam światłowód, zwykle to wygląda tak, że do domu wchodzi kabel i on się
  • Odpowiedz