Wpis z mikrobloga

Moje drogie Mirki mam pytanie.

Mieszkam z żoną u teściów, w sumie u teściowej bo teściowi się zmarło w zeszłym roku. Chata to stara kostka w której piętro jest nasze a że chata stara to robię tutaj remonty, ocieplenia itd.

W przyszłym roku planowałem wymienić źródło ogrzewania i przejsc z kopciucha na #pompaciepla plus #fotowoltaika bo gazu u mnie na zadupiu nie ma i chyba nie mam innego wyboru patrząc na ceny i dostępność węgla/drewna.

Zacząłem się interesować tematem pompy ciepla i widzę że można dostać nawet do 90% dotacji jeśli właściciel zarabia ok 1300zl/miesiąc. Tak się składa że jestem na etapie przepisu chaty na żonę i tak się składa że tescioalwa ma tyle emerytury. Dlatego w mojej głowie pojawiła się myśl przycebulenia i przepisania chaty na teściową w celu wyciągnięcia jak najwyższej dotacji.
Tutaj pytanie czy to może się udać czy może to gra nie warta świeczki, czy są jakieś kruczki i sprawy o których nie wiem?

Pzdr

#budownictwo #dom #budowadomu #budowlanka #prawo #dotacje
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@swecy_mje_plendzo: przeważnie jest tak, że przez jakiś czas od dotacji nie można sprzedać nieruchomości.
Dopytaj czy chodzi o zarobki właściciela czy gospodarstwa domowego.
Im chata ładniejsza tym większy pożytek dla ciebie od wzbogacenia przy przepisie.
nie wiem czy jest tak przy tej dotacji, ale lepiej zapytać.
  • Odpowiedz
@swecy_mje_plendzo: papierkologia może zabić ten interes, na pompie trzeba było odpalić z 5k żeby wszystkie wymogi spełnić, a jak chciałem zrobic odwodnienie to wymogi do dotacji kosztowałyby mnie więcej niż cała dotacja tylko zanim to zbadałem to już "dołozyłem" do roboty VAT żeby dostac fakture
  • Odpowiedz
@mirekwirek https://czystepowietrze.gov.pl/czyste-powietrze/#czesc-3 zobacz opcja 3dla najwyższego poziomu dofinansowania.
Właśnie kończę ocieplanie chaty, wymiana pieca miała być następna w kolejności

@Smiejsiezzycia chaty sprzedawać nie mam zamiaru skoro już takie inwestycje poczynie. Niby piszą że zarobki właściciela a nie wszystkich mieszkańców dlatego pomyślałem o zakombinowaniu w ten sposób.

@zibizz1 no to mnie teraz zaskoczyłeś, nie wiedziałem w ogóle że trzeba coś załatwiac. Myślałem że wołam ekipę, wpadają, robią, wystawiają fakturę plus faktura za złomowanie starego pieca i to przekazuje pod dotacje. Koniec. Czyli to by
  • Odpowiedz
papierkologia może zabić ten interes, na pompie trzeba było odpalić z 5k żeby wszystkie wymogi spełnić

@zibizz1: że jak? Dofinansowanie z Czystego Powietrza to prosta sprawa. Formularz online co jeszcze waliduje. Wszystko sam bez problemu załatwiłem.

I w sumie jest jak @swecy_mje_plendzo napisał.
  • Odpowiedz
  • 1
@swecy_mje_plendzo ja korzystałem z czystego, z najwyższego poziomu dofinansowania, a wcale nie narzekam na małe dochody :-). To jest łatwy do obejścia system i kalkulator przychodów też nie jest taki prostolinijny.

Zatem da się do tego przygotować. Masz rację - kombinuj.

A Btw: niektóre firmy robią całość bez pieniędzy, razem z papierami i wszystkim za ciebie.
  • Odpowiedz
dofinansowania, a wcale nie narzekam na małe dochody :-)

@swecy_mje_plendzo: znam sporo firm, bo cośtam konsultowałem za free ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No ale nie korzystałem więc nie wiem czy mogę polecić.No ale chyba najłatwiej znaleźć wykonawcę który to ogarnia i daje jakąś gwarancję, że nie zyebie tematu. Bo to generalnie dużo papierologii.
Natomiast moim zdaniem powinieneś policzyć sobie wszystko sam, pomyśleć jak to będzie, dokładnie wszystko zaplanować, policzyć ile dostaniesz
  • Odpowiedz
bez kombinowania z przepisem na teściową

@swecy_mje_plendzo: nie sądzę. To trudne, dużo kombinacji :-P Posiadanie działalności pomaga, ale chyba nie jest konieczne, klcuzem jest pit za zeszły rok.
Zajrzyj w kalkulator - jak liczą zysk.
  • Odpowiedz