Mieszkam z żoną u teściów, w sumie u teściowej bo teściowi się zmarło w zeszłym roku. Chata to stara kostka w której piętro jest nasze a że chata stara to robię tutaj remonty, ocieplenia itd.
W przyszłym roku planowałem wymienić źródło ogrzewania i przejsc z kopciucha na #pompaciepla plus #fotowoltaika bo gazu u mnie na zadupiu nie ma i chyba nie mam innego wyboru patrząc na ceny i dostępność węgla/drewna.
Zacząłem się interesować tematem pompy ciepla i widzę że można dostać nawet do 90% dotacji jeśli właściciel zarabia ok 1300zl/miesiąc. Tak się składa że jestem na etapie przepisu chaty na żonę i tak się składa że tescioalwa ma tyle emerytury. Dlatego w mojej głowie pojawiła się myśl przycebulenia i przepisania chaty na teściową w celu wyciągnięcia jak najwyższej dotacji. Tutaj pytanie czy to może się udać czy może to gra nie warta świeczki, czy są jakieś kruczki i sprawy o których nie wiem?
@swecy_mje_plendzo: przeważnie jest tak, że przez jakiś czas od dotacji nie można sprzedać nieruchomości. Dopytaj czy chodzi o zarobki właściciela czy gospodarstwa domowego. Im chata ładniejsza tym większy pożytek dla ciebie od wzbogacenia przy przepisie. nie wiem czy jest tak przy tej dotacji, ale lepiej zapytać.
@swecy_mje_plendzo: papierkologia może zabić ten interes, na pompie trzeba było odpalić z 5k żeby wszystkie wymogi spełnić, a jak chciałem zrobic odwodnienie to wymogi do dotacji kosztowałyby mnie więcej niż cała dotacja tylko zanim to zbadałem to już "dołozyłem" do roboty VAT żeby dostac fakture
@swecy_mje_plendzo zapytaj po jakim czasie dostaniesz ten zwrot bo słyszałem, że dopłaty do fotowoltaiki trwają do 360dni roboczych po odbiorze instalacji ¯_(ツ)_/¯
@Smiejsiezzycia chaty sprzedawać nie mam zamiaru skoro już takie inwestycje poczynie. Niby piszą że zarobki właściciela a nie wszystkich mieszkańców dlatego pomyślałem o zakombinowaniu w ten sposób.
@zibizz1 no to mnie teraz zaskoczyłeś, nie wiedziałem w ogóle że trzeba coś załatwiac. Myślałem że wołam ekipę, wpadają, robią, wystawiają fakturę plus faktura za złomowanie starego pieca i to przekazuje pod dotacje. Koniec. Czyli to by
@swecy_mje_plendzo: @mirekwirek: to z czystego powietrza to proste. Te głupie wymogi to WFOSiGW i to jeszcze w moim województwie wymagają każdego możliwego papierka jaki się da zanim wypłaca kasę.
@swecy_mje_plendzo ja korzystałem z czystego, z najwyższego poziomu dofinansowania, a wcale nie narzekam na małe dochody :-). To jest łatwy do obejścia system i kalkulator przychodów też nie jest taki prostolinijny.
Zatem da się do tego przygotować. Masz rację - kombinuj.
A Btw: niektóre firmy robią całość bez pieniędzy, razem z papierami i wszystkim za ciebie.
dofinansowania, a wcale nie narzekam na małe dochody :-)
@swecy_mje_plendzo: znam sporo firm, bo cośtam konsultowałem za free ( ͡°͜ʖ͡°)
No ale nie korzystałem więc nie wiem czy mogę polecić.No ale chyba najłatwiej znaleźć wykonawcę który to ogarnia i daje jakąś gwarancję, że nie zyebie tematu. Bo to generalnie dużo papierologii. Natomiast moim zdaniem powinieneś policzyć sobie wszystko sam, pomyśleć jak to będzie, dokładnie wszystko zaplanować, policzyć ile dostaniesz
@majk3l ale ogólnie jest szansa że zalatwi sie najwyzszy poziom dofinansowania bez kombinowania z przepisem na teściową? Muszę faktycznie poszperać po grupach a jak będzie problem to będę wołał, ok?
@swecy_mje_plendzo: nie sądzę. To trudne, dużo kombinacji :-P Posiadanie działalności pomaga, ale chyba nie jest konieczne, klcuzem jest pit za zeszły rok. Zajrzyj w kalkulator - jak liczą zysk.
Dużo pytań o to czy da się kupić spodnie na takie uda? Da się. Pytania czy jest powodzenie u kobiet? Jest. Czy wyglądam jak monstrum na codzień? Chyba nie.
Mieszkam z żoną u teściów, w sumie u teściowej bo teściowi się zmarło w zeszłym roku. Chata to stara kostka w której piętro jest nasze a że chata stara to robię tutaj remonty, ocieplenia itd.
W przyszłym roku planowałem wymienić źródło ogrzewania i przejsc z kopciucha na #pompaciepla plus #fotowoltaika bo gazu u mnie na zadupiu nie ma i chyba nie mam innego wyboru patrząc na ceny i dostępność węgla/drewna.
Zacząłem się interesować tematem pompy ciepla i widzę że można dostać nawet do 90% dotacji jeśli właściciel zarabia ok 1300zl/miesiąc. Tak się składa że jestem na etapie przepisu chaty na żonę i tak się składa że tescioalwa ma tyle emerytury. Dlatego w mojej głowie pojawiła się myśl przycebulenia i przepisania chaty na teściową w celu wyciągnięcia jak najwyższej dotacji.
Tutaj pytanie czy to może się udać czy może to gra nie warta świeczki, czy są jakieś kruczki i sprawy o których nie wiem?
Pzdr
#budownictwo #dom #budowadomu #budowlanka #prawo #dotacje
Dopytaj czy chodzi o zarobki właściciela czy gospodarstwa domowego.
Im chata ładniejsza tym większy pożytek dla ciebie od wzbogacenia przy przepisie.
nie wiem czy jest tak przy tej dotacji, ale lepiej zapytać.
PS. Zanim zamontujesz pompę ciepła zrób termomodernizację.
Właśnie kończę ocieplanie chaty, wymiana pieca miała być następna w kolejności
@Smiejsiezzycia chaty sprzedawać nie mam zamiaru skoro już takie inwestycje poczynie. Niby piszą że zarobki właściciela a nie wszystkich mieszkańców dlatego pomyślałem o zakombinowaniu w ten sposób.
@zibizz1 no to mnie teraz zaskoczyłeś, nie wiedziałem w ogóle że trzeba coś załatwiac. Myślałem że wołam ekipę, wpadają, robią, wystawiają fakturę plus faktura za złomowanie starego pieca i to przekazuje pod dotacje. Koniec. Czyli to by
@zibizz1: że jak? Dofinansowanie z Czystego Powietrza to prosta sprawa. Formularz online co jeszcze waliduje. Wszystko sam bez problemu załatwiłem.
I w sumie jest jak @swecy_mje_plendzo napisał.
Zatem da się do tego przygotować. Masz rację - kombinuj.
A Btw: niektóre firmy robią całość bez pieniędzy, razem z papierami i wszystkim za ciebie.
@swecy_mje_plendzo: znam sporo firm, bo cośtam konsultowałem za free ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No ale nie korzystałem więc nie wiem czy mogę polecić.No ale chyba najłatwiej znaleźć wykonawcę który to ogarnia i daje jakąś gwarancję, że nie zyebie tematu. Bo to generalnie dużo papierologii.
Natomiast moim zdaniem powinieneś policzyć sobie wszystko sam, pomyśleć jak to będzie, dokładnie wszystko zaplanować, policzyć ile dostaniesz
@swecy_mje_plendzo: nie sądzę. To trudne, dużo kombinacji :-P Posiadanie działalności pomaga, ale chyba nie jest konieczne, klcuzem jest pit za zeszły rok.
Zajrzyj w kalkulator - jak liczą zysk.