Wpis z mikrobloga

Nareszcie nadszedl czas na robienie kimchi. Od listopada do konca marca nastawiam (na przemian w odstepie 2 tygodni) dwa takie sloiki. Takim sposobem przez zime nigdy mi niebrakuje :)
Prosty sklad:
Kapusta pekinska, marchew, sol, woda (do namaczania), koreanskie chilli (Gochugaru), czosnek, imbir, sos rybny.

Moj tag #nietylkomielonka
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #jedzenie
Spam na #uk
mielonkazdzika - Nareszcie nadszedl czas na robienie kimchi. Od listopada do konca ma...

źródło: comment_1668266968ISPycZLl41ngQ8S4YKQmbU.jpg

Pobierz
  • 13
@blakker: Pytasz o Kimchi?
To zajebista w smaku, bardzo ostra koreanska kiszona kapusta pekinska. Podobno strasznie zdrowe, tylko strasznie smierdzi. taki sloik jest gotowy w 2 tygodnie.
Polecam, mozna tez kupic w sklepie, ale jest dosc drogie. sloik 200g za okolo £3
@octopussy8: ten sloik ma chyba 3 litry dwie male kapusty pokroilem na dosc spore paski (te biale twarde czesci sa najlepsze) do miski kladlem troche kapusty, solilem i kladlem nastepna warstwe ktora znowu solilem (dosc duzo soli ale na oko) i zalalem zimna woda.
Na nastepny dzien odlalem wode (ale zachowalem szklanke tej wody)
Dodalem 3 duze marchewki, 2 posiekane plasterki imbiru, 4 zabki czosnku, 2 lyzki sosu rybnego i 5
mielonkazdzika - @octopussy8: ten sloik ma chyba 3 litry dwie male kapusty pokroilem ...

źródło: comment_1668449208aCG7bUGvDKPbXFdhZ0v7mH.jpg

Pobierz