Wpis z mikrobloga

Co myślicie o przejściu po 5 latach z Senior Java Software Developera na DevOps?

W każdym projekcie stawiałem sam infre z innymi programistami i byłem odpowiedzialny za cały lifecycle aplikacji (nie mieliśmy DevOpsow)

Mam 1,5 roku expa z Terraforma, zdałem także certa dla własnej satysfakcji (Terraform Associate), z Kubernetesem mam 3 lata expa, zdałem także CKA dla własnej satysfakcji. Ogarniam ogólnie proces CI/CD i ogólnie jak się robi soft, od 6 lat klepię Javę. Robiłem głównie przez kontraktornię.

Motywuje mnie brak pracy w Scrumie i z ludźmi z biznesu, chciałbym się skupić na infrastrukturze. Ma taką osoba szansę wejść chociaż na regular powiedzmy tak na fakturze 20k plus VAT? Z czego się ewentualnie podszkolić?

#devops #pracait #programista15k #linux
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Young_Senior: no i jest kwestia taka ze jako admin możesz ładnego bigosu narobić, wiec jak nie wiesz co robisz to nie robisz, jakis poziom asertywnosci aby komuś odmówić tez sie może przydać bo czesto ludzie nie wiedza co mówią i ciebie na mine chcą wsadzić
  • Odpowiedz
@Blomex: no ale nie aż tak żeby rozkminiac logikę biznesowa i implementować i fixowac bugi opie xD plus co chwilę zmieniejace się wymagania i siedzieć na callach i robić za biznes analityka i rozkminiac domenę biznesowa i się stresować co dwa tygodnie na demo
  • Odpowiedz
@Young_Senior: DevOps to nie rola ale filozofia wytwarzania softu. Jak dla mnie przestan sie tytulowac Senior Java Software Developera i po prostu mysl o sobie jako Senior Engineer i zacznij szukac organizacji ktore szukaja ludzi co potrafia napisac logike biznesowa i infrastraktura sie zajac.

W każdym projekcie stawiałem sam infre z innymi programistami i byłem odpowiedzialny za cały lifecycle aplikacji (nie mieliśmy DevOpsow)

Czyli robiles DevOps. Jak chcesz isc mocniej w
  • Odpowiedz
no ale nie aż tak żeby rozkminiac logikę biznesowa i implementować i fixowac bugi opie xD

@Young_Senior: Przez ten tydzień miałem trzy meetingi po 1h aby wydusić o co chodzi klientowi i odkrywać nie wiadome, rysując schematy w PowerPoincie przesuwając kółka i kwadraty aby zrozumiec jak ma iść połączenie z mainframa do linuxa i z linuxa w no wsumie nie wiadomo dalej gdzie potem ma iść...
Oczywiście project manager rozłożył
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@open-alpha: płacą ci za godziny/dni czy za dowiezienie projektu?
Jak za to pierwsze to ¯\_(ツ)_/¯ zbieranie wymagań trwało tyle ile trwało i nic na to nie poradzisz, jak chcą szybciej to niech zatrudnią ba. A jak ci płacą od dowiezienia projektu to weź poprawkę na być może scope creep i problemy z klientem i podawaj wyższe wyceny.
  • Odpowiedz