Aktywne Wpisy

peanut_whu +298
#rozdajo
Ostatnie #rozdajo skórzanego paska tak miło się przyjęło, że powtórzymy tę zabawę, ale z inną nagrodą. Na paski nie mam już ani skóry, ani sprzączek, a ostatni mircy, którzy postanowili mi zaufać, niedługo otrzymają swoje zamówienia (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Tym razem do wygrania będzie dowolny wybrany produkt z tych, które zostały mi po grudniowych targach rzemiosła. Wybiorę jedną osobę z grona plusujących
Ostatnie #rozdajo skórzanego paska tak miło się przyjęło, że powtórzymy tę zabawę, ale z inną nagrodą. Na paski nie mam już ani skóry, ani sprzączek, a ostatni mircy, którzy postanowili mi zaufać, niedługo otrzymają swoje zamówienia (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Tym razem do wygrania będzie dowolny wybrany produkt z tych, które zostały mi po grudniowych targach rzemiosła. Wybiorę jedną osobę z grona plusujących
źródło: 1000062056
Pobierz
Goronco +87
Plusujacym wysyłam linka do lestlima, myślę około 19.55
#ksw
#ksw

elementy_zbioru = [2,56,3,6,7]element = int(input("Ktory element chcesz szukac? "))
for i in range(len(elementy_zbioru)):
if element == elementy_zbioru[i]:
return print(elementy_zbioru.index(i))
else:
return print("Brak elementu")
Jaki tutaj jest błąd że nawet element ktory chce wyszukac to 7 a pokazuje komunikat "brak elementu"
ogólnie ten kod ma działać jako wyszukiwanie wyczerpujące
Komentarz usunięty przez autora
For index, val in enumerate(list)
Albo iterujesz tylko po wartości listy bez enumerate
Albo sprawdzasz po prostu czy Item in list.
Range nie służy do takich przypadków bo jak widzisz to nie działa nawet
@harnasiek: napisałeś pętlę gdzie dla każdej iteracji masz if: return else:return. Taka pętla zawsze skończy się po jednej iteracji - po sprawdzeniu pierwszego elementu.
Tzn. tak zakładam bo w sumie wkleiłeś kod bez