Wpis z mikrobloga

Mam pytanie odnośnie nadpłaty kredytu hipotecznego. Kredyt na mieszkanie wziąłem tylko na siebie. Niedawno wziąłem ślub i okazuje się, że żona może nadplacić mi kredyt w kwocie 20 tyś. Czy od strony podatkowej trzeba pisać jakieś wnioski o darowiznę czy coś w tym stylu żeby urząd skarbowy nie miał o co się doczepić?
#kredythipoteczny #kredyt #podatki
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@bohun21 nie napisałem wcześniej jednej ważnej kwestii. Żona te pieniądze ma z darowizny od matki. A teraz doczytałem że darowizna stanowi majątek osobisty obdarowanego.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bohun21: to nie ma znaczenia. Istotne jest na co jest ta darowizna. Nie ma podatku jeśli przekazana darowizna jest związana z potrzebami rodziny. Na co jest ten kredyt? Na mieszkanie w którym mieszkacie?
  • Odpowiedz
@bohun21 a mi się wydaje że każda darowiznę nawet małżonków powyżej 10k trzeba zgłosić do US.. Na Twoim miejscu bym sprawdziala chyba ze to będzie gotówka to inna sprawa.
  • Odpowiedz
@majka92: tak, na pewno wszystkie małżeństwa bez intercyzy każdy przelew między sobą na ponad 10k musza zgłaszać, jprld xD co do przypadku OPa to rzeczywiście sprawa skomplikowana, bo darowizna i mieszkanie nie są wspólnym majątkiem, imo lepiej zgłosić dla świetego spokoju. Generalnie p------e to jest, żeby się uczciwi ludzie takimi rzeczami musieli przejmować ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz