Aktywne Wpisy

Kaja_Kern +79
jprld jakieś dziecko na przystanku zapytało się czy na dole też jestem ruda, co za wstyd (ಠ‸ಠ)
#damskiprzegryw
#damskiprzegryw

RazumichinZiK +103
Przerażające, że wystarczył zaledwie rok, aby ukraińskie boty przeszły z "kto wspomina o Wołyniu, jest ruską onucą i działa na szkodę Ukrainy" do jawnego wybielania bandery i rozmywania jego odpowiedzialności za ludobójstwo na Wołyniu.
Hehe, bandera siedział w obozie, więc nie ma nic wspólnego z Wołyniem i nie jest ludobójcą, ruska onuco!!1!1!1!111!!!
Tak, bandera nie wydał rozkazu rozpoczęcia ludobójstwa (a przynajmniej nie ma na to dowodów - tak jak w przypadku Hitlera),
Hehe, bandera siedział w obozie, więc nie ma nic wspólnego z Wołyniem i nie jest ludobójcą, ruska onuco!!1!1!1!111!!!
Tak, bandera nie wydał rozkazu rozpoczęcia ludobójstwa (a przynajmniej nie ma na to dowodów - tak jak w przypadku Hitlera),
Jakiś miesiąc temu po przyjeździe na działkę doznałem szoku - zdewastowana została praktycznie połowa działki, w tym cały sad, jakby ktoś zaorał trawnik ciągnikiem. Teren ten jest wyłączony z polowań ze względu na (chyba) bliskość zabudowy jednorodzinnej, więc odszkodowanie od koła łowieckiego odpadało. Wystosowałem zatem do urzędu marszałkowskiego wniosek o odszkodowanie i ewentualną wycenę. No i po tygodniu przyjechała czwórka przychlastów (trudno ich inaczej określić), popatrzyli, porobili mądre miny, pomierzyli i stwierdzili, że należy się 50 PLN odszkodowania... (-‸ლ) Kazałem im #!$%@?ć w podskokach z taką jałmużną.
Potem dziki wchodziły jeszcze wiele razy, sąsiad mnie poinformował, że chodzą tam ogromne lochy z warchlakami, siatka się rozplątuje, druty pękają, nie nadążam z naprawami ogrodzenia. Obecnie z działki nie ma co zbierać. I tu moje pytanie - czy da się gdzieś to zgłosić, żeby ktoś na serio tym się zajął lub żebym dostał normalne odszkodowanie, które pozwoli na ogarnięcie szkód? Żeby dziki odłowiono lub odstrzelono? Z tego co wiem nie tylko ja mam problem z tą watahą, na inne posesje również wchodziły i demolowały. Nie są to obszary leśne lub nawet blisko lasu, tylko zabudowania i duża łąka dość mocno zakrzaczona. #!$%@?, nie mam już sił, lata mojej pracy jak krew w piach. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#prawo #lowiectwo #dzik #szkodniki #rolnictwo
Postaw fotopułapkę aby wiedzieć o której przychodzą i wtedy zadzwoń po ekipę do odstrzału.
@Libertarian90: W takim razie taką umowę powinna mieć gmina.
Jeśli nie ma a Ty masz uprawnienia to może podpiszą umowę z Tobą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@neutronius: To jest bardzo ciekawa koncepcja, muszę się tym zainteresować. Dzięki za radę! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Libertarian90: Uciągnie ale trzeba o to dbać. Sprawdzać czy ktoś sobie nie przywłaszczył, czy aku naładowane i wykaszać zielsko pod drutami aby prąd nie uciekał.
@Libertarian90: Z tego co widziałem to najczęściej używa się takiej białej taśmy lub plecionki z drucikami w środku.
https://agrel.pl/pl/p/Tasma-10mm200mb-biala-pastuch-elektryczny/1211
Do tego plastikowe paliki z zaczepami na taśmę na odpowiednich wysokościach.
Tu masz przykładowy zestaw:
https://allegro.pl/oferta/pastuch-elektryczny-zestaw-xxl-50-palikow-gratis-6417519433
@gawronfly dobrze radzi. Nawet jeśli to nie Twój obwód to można poprosić o odstrzał.
Nie wiem czy tam